Hrvatski sabor: Rasprava o proračunu trajala gotovo 17 sati

NEŠTO prije tri sata poslije pola noći u subotu, Hrvatski sabor je okončao maratonsku raspravu o prijedlogu državnoga proračuna za ovu godinu.

Ni 17-satna intenzivna razmjena mišljenja s Vladinim predstavnicima, nije promjenila stav oporbe da proračun nije ni razvojan, ni socijalan, da zapostavlja neke dijelove države, te da nedovoljno brine za strateške projekte kakvi su, primjerice, zapošljavanje i navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Zastupnici saborske većine ustrajali su pak na posve suprotnim ocjenama - drže da je proračun razvojan i provediv, ali da ga u znatnoj mjeri ograničava 6,5 milijardi kuna prenesenih iz prošle godine, odnosno iz mandata bivše Vlade.

Prihodi proračuna za 2004. planirani su u iznosu 79,5 milijardi kuna, što je 6,4 posto više nego prošle godine, a rashodi u iznosu 84,9 milijardi kuna, što je porast za 5,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Planirani deficit konsolidirane središnje države je 4,5 posto BDP-a, a deficit samog proračuna 2,7 posto BDP-a.

Sabor će o proračunu glasovati u srijedu, 3. ožujka, a amandmani na ključni financijski dokument države mogu se podnositi do utorka, 2. ožujka u 14 sati.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks u prvim je satima subote izvjestio da je već stiglo 200-tinjak amandmana.

Sabor je jutros, bez većeg zanimanja zastupnika, odradio i konačan tekst pratećeg proračunskog zakona o izvršavanju proračuna i tako okončao rad koji je počeo u petak u 10 sati.

Opraštajući se od zastupnika kratko prije tri sata, Šeks im je poželio lako jutro.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara