Hrvatski Sabor raspravio predložene izmjene kaznenog zakona

HRVATSKI sabor danas je razmotrio prijedlog izmjena Kaznenog zakona, čije donošenje Vlada predlaže u hitnom postupku.

Prema predloženim izmjenama nitko zbog klevete više ne bi išao u zatvor već bi kazne bile samo novčane.

Predložena su i dva oblika kaznenog djela klevete, teži i lakši. Za svjesno iznošenje neistina koje štete nečijem ugledu i časti nitko ne bi bio oslobođen odgovornosti. Novinar ili neki drugi javni djelatnik ne bi odgovarao za kazneno djelo klevete počinjeno putem medija samo u slučaju ako nije svjesno i namjerno o nekome napisao neistinu. Teret dokazivanja da se radi o namjeri bio bi na tužitelju.

Odbor za pravosuđe predložio je da se s predloženog zakona skine oznaka hitnosti, te da se današnja rasprava tretira kao rasprava u prvom čitanju, a da se o zakonskim izmjenama izjasni idući saziv parlamenta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnički klubovi Libre i HIP-a protive se izmjenama, ističući da će pred sudom biti teško dokazati da je netko neistinu iznio namjerno.

Ljerka Mintas-Hodak (Klub HIP-a) ocijenila je da je Vlada popustila pred pritiskom novinara, koji su "osjetili da bi posljednje izmjene Kaznenog zakona mogle dokrajčiti zloporabe medijskih sloboda".

I Mladen Godek (Klub Libre) smatra da su oštre reakcije iz medijskih krugova na izmjene Kaznenog zakona bile pretjerane. Besmislenim smatra tvrdnje da je te izmjene Vlada predložila s namjerom ograničavanja novinarskih sloboda. "Upravo ovaj tekst dokazuje da Vlada u izmjene Kaznenog zakona nije išla s lošim namjerama", rekao je Godek.

U Saboru je u tijeku podnevna stanka, nakon koje je najavljena rasprava o vladinoj interpelaciji o postupanju u slučaju haaškog optuženika generala Ante Gotovine koji je u bijegu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara