54.80.103.120 US
 

hrvatsko psihološko društvo o testu mmpi-2 i postupku utvrđivanja postotka oštećenosti organizma branitelja

Piše:
četvrtak, 13.2.2003. 18:51
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Upravni odbor Hrvatskog psihološkog društva (HPD) predložio je Ministarstvu hrvatskih branitelja da ispravi pogreške u pripremi i provođenju postupka utvrđivanja postotka oštećenosti organizma hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata ocjenjujući da to nije uvijek bilo sukladno osnovnim načelima psihološke i psihijatrijske struke.

To se ističe u danas objavljenim zaključcima i preporukama s jučerašnje izvanredne sjednice Upravnog odbora HPD-a. Sjednica je održana nakon okruglog stola te sastanka psihologa i psihijatara povodom problema nastalih tijekom primjene tog postupka, a vezano uz novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI-a te dvojbi oko primjenjivosti upitnika MMPI-2 na branitelje s dijagnozom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Ističe se kako se i psihološka i psihijatrijska struka zalažu za pravodobno i podrobno obavještavanje ljudi, uključenih u bilo kakve psihološko-psihijatrijske dijagnostičke postupke, o ciljevima, svrsi i načinu provođenja tih postupaka. Stoga HPD predlaže Ministarstvu da detaljno obavijesti branitelje o stvarnom cilju, svrsi i razlozima primjene pojedinog postupka, pa tako i primjene MMPI-2.

Preporučuje se, uz ostalo, da se branitelji, koji već imaju nalaz ili mišljenje psihologa i psihijatra, ne strariji od šest mjeseci, ne podvrgavaju ponovnom testu radi revizije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

HPD ističe kako je bitno da se testiranje obavlja pojedinačno, a ne grupno te da se, ako branitelj iz objektivnih razloga ne može ispuniti upitnik MMPI-2, priznaje i primjena nekog drugog psihološkog instrumenta.

Za upitnik MMPI-2, koji je izazvao velike dvojbe u javnosti, HPD tvrdi da je i u nas i u svijetu jedan od najboljih sredstava za dijagnozu različitih psihičkih smetnji koje branitelji nakon brojnih ratnih traumatskih iskustava mogu imati.

HPD, uz ostalo, preporučuje da se u Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI-a unesu detaljna obrazloženja postupaka i uključe preporuke HPD-a.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije