54.163.39.19 US
 

Hrvoje Kačić: "Oluja" je spasila ugled i reputaciju Vijeća sigurnosti, haaške optužnice protiv Hrvata sadrže neopravdane kvalifikacije

Piše:
utorak, 6.4.2004. 23:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PROF. dr. Hrvoje Kačić, hrvatski pravni stručnjak i bivši predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove i Državne komisije za granice, ocijenio je večeras da haaške optužnice protiv Hrvata sadrže neopravdane kvalifikacije te je pozvao bivše diplomate, današnju hrvatsku diplomaciju i sve one koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države da daju svoj doprinos u otkrivanju istine o ratu protiv Hrvatske.

Govoreći na predavanju u Društvu sveučilišnih nastavnika u Zagrebu o Haaškoj konferenciji o Jugoslaviji održanoj 1991., Kačić je podsjetio da je tadašnje hrvatsko vodstvo cijelo vrijeme pozivalo na mirno rješenje krize, dok je istodobno srpsko i jugoslavensko vodstvo vodilo agresiju.

Potkrijepio je to pozivom što ga je na Vojnoj akademiji u Beogradu 5. srpnja 1991. načelnik generalštaba JNA general Blagoje Adžić uputio svojim podređenim časnicima, a u kojem stoji: "Izdajice treba ubiti na licu mjesta bez milosti i razmišljanja. Od sada strahom moramo prisiliti neprijatelja, a to znači otvorite vatru na svakoga koji se protivi našim akcijama".

Taj čovjek, podsjetio je Kačić, u Haagu nije bio optužen za zapovjednu odgovornost.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je zaštićenim zonama Bihać, Sarajevo, Žepu, Goražde i Tuzlu kako bi zaštitilo napadnuto stanovništvo, istaknuo je Kačić i dodao kako snage UN-a nisu bile u stanju zaštiti te ljude, a što se pokazalo nakon srpske ofenzive na Srebrenicu u kojoj je pobijeno više od 7 tisuća srebreničkih građana.

Nakon toga je uslijedio pad zaštićene zone u Žepi s također tragičnim posljedicama, rekao je Kačić i dodao kako je Hrvatska operacijom "Oluja" spasila ugled i reputaciju Vijeća sigurnosti, a oslobođenjem svoga teritorija spasila je muslimansko stanovništvo od daljnih pokolja i progona.

Bivši predsjednik vlade SFRJ Ante Markovića je svjedočeći na sudu u Haagu neopravdano prešućivao ulogu predsjednika Tuđmana u sprječavanju rata, istaknuo je dr. Kačić i dodao kako se Marković 1991. godine unatoč Tuđmanovim uzastopnim nastojanjima da se u sporazumima tijekom Konferencije o Jugoslaviji zaustavi napredovanje srpskih snaga uglavnom slagao sa stajalištem predstavnika iz Beograda.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije