HRZ sudjeluje s 12 letjelica u protupožarnoj zaštiti

HRVATSKO ratno zrakoplovstvo (HRZ) u ovogodišnjoj će protupožarnoj sezoni sudjelovati s 12 letjelica i tako pomoći ostalim snagama u gašenju požara, izjavio je zapovjednik HRZ-a i Protuzračne obrane (PZO) brigadni general Viktor Koprivnjak na današnjoj konferenciji za novinare u zapovjedništvu 93. zrakoplovne baze u Zemuniku.

Dodao je da organizacijske pripreme u HRZ-u za protupožarnu sezonu, koja počinje 1. lipnja, a završava 30. listopada, teku normalno, te da su spremna ili će uskoro biti potpuno spremna četiri "canadaira", dva "air-tractora" AT802, jedan "pilatus" i pet helikoptera.

Ministarstvo obrane će u gašenju požara sudjelovati i sa snagama Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Kopnene vojske.

Sva tehnička sredstva su, po riječima generala Koprivnjaka, na istoj ili boljoj razini nego prošle godine.

"Za canadaire imamo posade, a postoji i naputak da pozovemo pričuvne posade iz civilstva, od umirovljenih časnika", rekao je brigadni general Koprivnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na konerenciji za novinare sudjelovali su i pomoćnik ministra obrane Mate Rabotek, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile bojnik Damir Jurišić i načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a Mate Radeljić.

Pomoćnik ministra Rabotek rekao je da će Ministarstvo obrane izdvojiti ukupno 70 milijuna kuna za ovogodišnju protupožarnu sezonu i, kako je dodao, "ne bude li nepredviđenih okolnosti, vjerujemo da taj novac neće sav biti potrošen".

Također je izvijestio da je za protupožarne zrakoplove i "canadaire" osigurano 19 milijuna kuna, od toga devet za popravak "canadaira" koji je prošle godine oštećen za gašenja požara u Crnoj Gori. On će biti spreman polovicom lipnja.

Svaka letjelica će imati jednu radnu i jednu pričuvnu posadu pa ne bi trebalo biti otežano plaćanje prekovremenih radnih sati, istaknuo je Rabotek.

Na konferenciji je istaknuto i da će Stožer protupožarne zaštite biti smješten u Divuljama kod Splita odakle će se koordinirati sav posao gašenja i suradnja sa snagama Ministarstva unutarnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara