107.22.2.109 US
 

HSLS: Urediti upravljanje i gospodarenje hrvatskim lukama i pomorskim dobrom

Piše:
četvrtak, 10.4.2003. 14:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA socijalnoliberalna stranka (HSLS) smatra da, prije izrade strategije gospodarskog razvoja, pomorsko dobro treba definirati kao opće dobro, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Dražen Budiša.

Upozorio je da je hrvatsko pomorsko dobro suočeno s devastacijom i da ga je potrebno sačuvati kao resurs, spomenuvši pritom privatizaciju hotelskog poduzeća "Sunčani Hvar" i, kako je rekao, dvojbeni projekt DružbAdria.

Član Hrvatskog društva za pomorsko pravo i HSLS-a Branko Kundih založio se za koncept integriranog upravljanja pomorskim dobrom koje obuhvaća 37 posto hrvatskog državnog teritorija i jedan je od najvećih gospodarskih resursa zemlje. Drži da to ne može činiti samo resorno, nego i druga ministarstva, te da je potrebno uspostaviti ravnotežu interesa, regija, županija, gradova i općina.

Kundih predlaže decentralizaciju koncesijskog sustava, odnosno prenošenje upravljanja lučicama i sportskim lukama na lokalnu samoupravu, odnosno da ona autonomno dodjeljuje koncesije i utvrđuju naknade. Treba točno utvrditi koliko nešto stoji i vrijedi u pomorskom dobru, naglasio je Kundih i predlaže da bi tamo gdje država ima koncesiju, lokalna samouprava trebala participirati u prihodima, a putničke bi luke trebale biti u nadležnosti gradova.

Problemi se, ocijenio je, rješavaju parcijalno, nitko sustavno ne raspravlja o pitanjima od hrvatskog strateškog interesa. Kundih je upozorio da se, ne zaštiti li se resurs pomorskog dobra kao općeg dobra, neće moći postići željeni ciljevi.

Kundih je govorio i o projektu ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića o izgradnji turističkih lučica na hrvatskim otocima. Prema njemu, putem natječaja, za koji je Vlada formirala i ovlastila tvrtku "Argonaut" d.o.o., pronašlo bi se strateške partnere za dovršenje njihove izgradnje, a oni bi nakon proteka roka od pet godine mogli od države, kao većinskog vlasnika (oko 74 posto), otkupiti njezin udio. Kundih smatra da je to nedopustivo i da treba inzistirati na izgradnji sidrišta.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije