54.224.234.8 US
 

HSS će predložiti zakon o pravima i obvezama pacijenata

Piše:
utorak, 10.2.2004. 13:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI seljačka stranka (HSS) izrađuje prijedlog Zakona o pravima i obvezama pacijenata, kojim bi se uredila osnovna prava i dužnosti pacijenata u čuvanju svojega zdravlja te omogućilo stvaranje humanih partnerskih odnosa između pacijenta i liječnika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HSSa.

Iako već postoji nacrt Zakona o pravima pacijenata, koji je u prosincu 2002. predstavila Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata na čelu s profesoricom Medicinskog fakulteta Biserkom Beliczom, u HSS-u ističu da su pristupili izradi svojega prijedloga zbog neslaganja oko pitanja eutanazije.

"HSS je protiv eutanazije, za nas je ljudski život svetinja i ne možemo prihvatiti da pacijent zahtijeva svoje umiranje, a pogotovo da odluku o tome donosi neka druga osoba", rekla je zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić.

HSS poziva sve udruge koje se bave pitanjima prava pacijenata da se uključe u izradu zakona, koji bi u saborsku proceduru trebao biti upućen za dva do tri mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima pacijenata sadržavat će institut objektivne pravne odgovornosti zdravstvene ustanove za štetu koju tijekom liječenja bolesnika počini liječnik, ističe saborski zastupnik HSS-a Zdenko Haramija.

Time se želi ubrzati donošenje presuda u sudskim parnicama koje traju godinama, ponajprije zato što liječnička struka, štiteći samu sebe, oteže vještačenja u postupcima utvrđivanja odgovornosti liječnika.

Josip Mičija, dosadašnji zamjenik direktorice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ističe da bi se zakonom trebale utvrditi i vrste prava zdravstvenih osiguravatelja koji prodaju police zdravstvenog osiguranja, čime bi se dobio nadzor nad kvalitetom i opsegom zdravstvene zaštite.

Po riječima predsjednika HSS-ova Ravnateljstva za zdravstvo Miljenka Radetića, pacijent mora biti obaviješten o svim postupcima liječenja i aktivno sudjelovati u procesu suodlučivanja o svemu što se događa. "Na taj način dobiva se nova kvaliteta zdravstvene zaštite, olakšava se posao liječnicima i smanjuje stres kod bolesnika".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije