HSS: Hitno sazvati Sabor zbog optužnice protiv Markača, Čermaka

HSS je danas zatražio hitno sazivanje saborske sjednice na kojoj bi zastupnici dali svoj sud o inkriminacijama iz optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, konkretno da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja srpskog stanovništva iz tzv. Krajine.

Čermaka i Markača, ali i generala Antu Gotovinu stavlja se u taj kontekst, a u to se uključuje i predsjednika države Franju Tuđmana, rekao je novinarima predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić koji upozorava da bi prešućivanjem te inkriminacije ostala teška optužba za Hrvatsku.

S obzirom na teške kvalifikacije politike predsjednika Tuđmana moglo bi se tumačiti da je to bila službena politika države od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995, rekao je Tomčić.

Naveo je da Tuđman nije vodio nikakvu privatnu, nego državnu politiku, da hrvatski branitelji nisu u rat išli radi etničkog čišćenja, nego slodbodne i neovisne države.

Da bi se zaštitio nacionalni interes, kvalifikacije iz optužnice moraju se politički raspraviti, opetovao je Tomčić, koji drži da bi odbijanje HSS-ova zahtjeva značilo pristanak vlasti na tu optužnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Politička rasprava u Saboru ne bi dovela u pitanje suradnju s Haaškim sudom, nego bi ispitala političke aspekte optužnice u kojoj se izravno optužuje hrvatsku politiku, naglasio je.

Kaže i kako kvalifikacije iz optužnice bacaju sasvim novo svjetlo na sastanak premijera Ive Sanadera s parlamentarnim strankama, jer su u trenutku sastanka optužnica je još bila zapečaćena.

Stavove HSS-a o inkriminacijama iz optužnice danas nije želio iznositi, pravdajući to željom da ne otežava Vladi, ali i da neke ocjene ostavi za samu saborsku raspravu.

HSS će, najavio je, od Vlade i drugih državnih institucija tražiti sve materijale koji mogu pomoći da se utvrdi istina o optužbama.

(Hina) xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara