54.80.103.120 US
 

HSS i HSP: Vladin program privatizacije "Sunčanog hvara" protivan zakonu

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 16:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HSS i HSP danas su kritizirali jučerašnju odluku Vlade o potpori programu privatizacije "Sunčanog Hvara" po modelu javnoprivatnog partnerstva, ukazujući da nije u skladu s važećim Zakonom o privatizaciji koji predviđa prodaju dionica poduzeća samo putem javnog natječaja ili na burzi.

HSS-ovci u današnjem priopćenju ističu kako su iznenađeni odlukom Vlade da, protivno Zakonu, dionice "Sunčanog Hvara" prepusti na upravljanje tvrtki Quaestus Private Equity Partneri, koju vodi bivši ministar financija Borislav Škegro.

"Time ne samo da je Vlada prekršila Zakon, već je u neravnopravan položaj dovela sve građane Hrvatske koji imaju pravo sudjelovati na javnom natječaju", kažu.

U HSS-u Vladi zamjeraju da ovakvim postupkom nastavlja lošu praksu privatizacije, dajući prednost pojedinim osobama ili društvima i odričući se svoga prava i obveze na upravljanje neprivatiziranim društvima. Upozoravaju da privatizacija nije ničije diskreciono pravo, pa ni Vlade.

Ističu kako podupiru program javno-privatnog partnerstva u privatizaciji državnog portfelja, ali da je za njegovu primjenu nužno izmijeniti zakon te proces provoditi posve transparentno, "a ne kako je to Vlada pokušala putem nedefiniranog javnog poziva u javnim glasilima prije sedam dana".

U HSS-u se pitaju je li moguće u samo sedam dana pripremiti kvalitetnu ponudu za nepostojeći model privatizacije ako već prethodno nije postignut neki dogovor s ponuditeljem.

"Ne možemo prihvatiti da se s nacionalnim bogatstvom upravlja na nerazuman način, provodeći nečiju samovolju te da se pojedincima omogućava ekskluzivno pravo na to nacionalno bogatstvo", kaže se u priopćenju HSS-a.

HSP u priopćenju tvrdi da je riječ o "izravnoj pogodbi Vlade i jednog investicijskog fonda kroz prepuštanje Sunčanog Hvara privatnom fondu", ukazujući da je to presedan u hrvatskom gospodarstvu.

Vlada je, ističu, prije donošenja ovakve odluke bila dužna javno obznaniti obrazloženu ponudu fonda Quaestus, vodeći računa o rokovima svih planiranih ulaganja u "Sunčani Hvar", izvorima ulaganja, postupku i rokovima denacionalizacije hotela i crkvene imovine u Hvaru, načinu isplate dugovanja bankama i državi te duga državi za smještaj prognanika, kao i ciljevima poslovanja za svaku iduću sezonu.

HSP stoga poziva Vladu da povuče odluku, dopuni Zakon o privatizaciji te potom raspiše javni natječaj o privatizaciji "Sunčanog Hvara", s jasnim uvjetima za investitore. Od Vlade očekuju i da se žurno očituje o daljnjem tijeku privatizacije hotela na Jadranu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije