54.81.68.240 US
 

HSS: Ozakoniti status roditelja odgajatelja

Piše:
subota, 17.4.2004. 07:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KLUB zastupnika HSSa predlaže da se donese zakon o statusu roditelja odgajatelja i da se u njemu utvrdi da takvi roditelji imaju pravo na novčanu naknadu u visini prosječne mjesečne neto plaće (sada iznosi oko 4.000 kuna).

Spomenuti status mogle bi steći majke ili očevi koji imaju najmanje četvero djece mlađe od 18 godina, uzdržavaju ih i sa njima žive, majke ili očevi koji nisu zaposleni te koji od samostalnog i sličnih oblika rada mjesečno zarade manje od prosječne mjesečne plaće.

Uz biološke roditelje prava roditelja odgajatelja vrijedila bi i za posvojitelje, skrbnike, te druge osobe kojima su tijela socijalne skrbi povjerila djecu na čuvanje i odgoj.

Roditelj odgajatelj morao bi biti hrvatski državljanin koji u Hrvatskoj prebiva najmanje deset godina.

Uz novčanu naknadu, roditelj odgajatelj imao bi pravo i na mirovinsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu, što - napominju iz HSS-a, ne podrazumijeva i druga prava iz zdravstvenog osiguranja primjerice pravo na bolovanje ili porodni dopust.

Roditelj odgajatelj taj bi status držao do punoljetnosti najmlađeg djeteta, a HSS-ovci se zauzimaju da se takvom roditelju ide na ruku i kad mu status prestane na način da mu se pomogne pri samozapošljavanju, prekvalifikaciji i sl.

HSS-ovci procjenjuju da bi prava iz statusa roditelja odgajatelja koristilo oko 6500 obitelji, te da bi država na to ime godišnje u proračunu trebala osigurati 273 milijuna kuna.

HSS-ovci upozoravaju na zabrinjavajuće demografske procese te podsjećaju da je Vlada dužna do kraja ove godine predočiti paket zakona koji će obuhvatiti sve mjere pronatalitetne politike.

O sudbini HSS-ova prijedloga Hrvatski sabor će odlučiti pri kraju travnja za kada je sazvana 6. saborska sjednica.

(Hina) xum yaz

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije