hus: prijedlog proračuna nije ni razvojni niti socijalni

Hrvatska udruga sindikata (HUS) ocijenila je danas da ovogodišnji prijedlog proračuna nije ni razvojni niti socijalni pa će izazvati sukobe između interesnih skupina i produbiti razliku između proračunskih rashoda i prihoda.

Predsjednik sindikata Zdenko Mučnjak ustvrdio je na konferenciji za novinare da će rashodi rasti po većoj stopi od prihoda pa će se time stvoriti i veći proračunski deficit.

Sindikat nije zadovoljan jer nije ispunjeno očekivanje socijalnih partnera za većim ulaganjima u obrazovanje i znanost, rekao je.

Zabrinjava ga što su se troškovi za intelektualne usluge povećali sa 250 milijuna kuna na 753 milijuna kuna, dok je istodobno za stručno usavršavanje državne uprave planirano svega 62 milijuna.

Nije zadovoljan ni s predloženom makroekonomskom politikom kojom je predviđen rast BDP-a od 3,2 posto.

"Takvim prijedlogom proračuna ne mogu se ispuniti ni osnovna predizborna obećanja koja se odnose na zapošljavanje i gospodarski rast", ustvrdio je Mučnjak dodavši da će obećanja biti ispunjena samo u djelu mirovina i porodiljnih naknada. Tu se ne radi o socijalnoj politici, već o socijalnim transferima, smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HUS-a također se pita kako će Vlada provoditi aktivnu politiku zapošljavanja kad su prijedlogom proračuna tri puta smanjena sredstva za zapošljavanje.

Osim toga, drži Mučnjak, Vlada neće moći provoditi niti kvalitetnu demografsku politiku jer bi se to moglo učiniti promjenom porezne politike, što nije vidljivo u predloženom proračunu.

Sindikat je nezadovoljan i planiranim sredstvima za razminiranje pa upozorava da će i ove godine čišćenje mina po četvornom metru stajati samo tri kune.

Zabrinjava ga također što je kolektivnim ugovorima za državne i javne službenike planirano povećanje osnovice za plaće za 4,3 posto, dok je masa za plaće povećana za 3,5 posto, pa će vjerojatno biti otkaza u tim službama.

Sindikalci također pitaju kako će Vlada razvijati socijalno partnerstvo kada je za svoj Ured za socijalno partnerstvo izdvojila samo 667.000 kuna.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara