Hvar: Misom počelo zasjedanje HBK

U KATEDRALI sv. Stjepana u Hvaru večeras je misnim slavljem, što ga je predvodio kardinal Josip Bozanić, počelo 27. jesensko skupno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a radni dio zasjedanja počinje sutra.

Na misi su bili svi nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske, te novi nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

Predsjednik HBK, kardinal Josip Bozanić održao je prigodnu propovijed, ističući kako su Crkva u Hrvata i naš narod čvrsto povezani sa Svetom Stolicom i Vatikanom još od priznanja Republike Hrvatske.

Također je citirao papu Ivana Pavla II., koji je na početku svog pontifikata, prije 25 godina, na Trgu sv. Petra u Rimu rekao: "Ne bojite se otvoriti vrata Kristu" jer jedino on može čovjeka razumjeti.

Kardinal Bozanić je istaknuo da je današnji čovjek pun straha, te kako je upravo zato potrebno poslušati riječi Ivana Pavla II. i otvoriti vrata Kristu.

U sklopu mise, apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javer Lozano istaknuo je vjernost Crkve u Hrvata Petrovoj crkvi, koja traje 13 stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je privrženost vjernika Hvara svojim pastirima, a zamolio ih je i da se mole za Papino zdravlje.

Radni dio zasjedanja HBK počinje sutra u 9 sati. Početak mogu snimati fotoreporteri, a zasjedanje će biti zatvoreno za javnost.

Kako je najavljeno, jedna od glavnih točaka zasjedanja bit će analiza poruka koje je papa Ivan Pavao II. izrekao za trećeg apostolskog pohoda Hrvatskoj.

Biskupi će raspravljati i o doprinosu Katoličke crkve kad je riječ o ulasku Hrvatske u europske integracije te o provedbi ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Bit će riječi i o nekim pitanjima laika u Crkvi u Hrvatskoj, razmotrit će se tijek slavlja u sklopu Srednjoeuropskoga katoličkog dana u Hrvatskoj i ostalim srednjoeuropskim zemljama, a na dnevnom redu je izvješće Biskupske komisije za pomoć.

Zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije završit će 30. listopada, za kada je najavljena konferencija za novinare i priopćenje o zaključcima tog sastanka, koji se prvi put održava na otoku Hvaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara