54.227.48.147 US
 

HŽ započeo sanaciju pročelja zagrebačkih kolodvorskih zgrada

Piše:
ponedjeljak, 25.8.2003. 12:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKE željeznice (HŽ) započele su sanaciju pročelja i krovišta zgrada zagrebačkog Glavnog i Zapadnog kolodvora te svoje upravne zgrade u Mihanovićevoj ulici, a ukupna vrijednost radova na tim spomenicima kulture je oko 18 milijuna kuna.

HŽ je danas izvijestio da su krajem prošloga tjedna počeli radovi na uređivanju pročelja i krovišta tih zgrada koje su smještene na području urbanističke cjeline Stari grad Zagreb i u Regionalnom zavoda za zaštitu spomenika kulture upisane u registar nepokretnih spomenika kulture u Zagrebu.

Za sve građevine izrađeni su projekti sanacije pročelja i krovišta, a od Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode ishođena su rješenja za izvedbu radova. Konzervatorski nadzor obavlja Zavod za zaštitu spomenika.

Zgrada zagrebačkog Glavnog kolodvora ima najviši stupanj zaštite jer se smatra kulturnim dobrom, a njezina izgradnja dovršena je 1892. po projektu mađarskog arhitekta Ferenca Pfaffa.

Projektom su obuhvaćeni sanacija krova i peronske nadstrešnice, sanacija terasa i ograda, popravci prozora i vrata, bojenje stolarije, temeljita sanacija fasadne žbuke i kamena podnožja sa svim ukrasnim dijelovima (skulpturama) na kojima će se izvoditi restauratorski radovi. Cijena radova, koje izvodi zagrebačka tvrtka Ing-grad i koji trebaju završiti za osam mjeseci, iznosi sedam milijuna kuna, a troškove snosi HŽ.

U drugoj fazi izvedbe radova uredit će se prostor za prodaju prijevoznih karata i čekaonica za putnike, a HŽ planira uvesti mnoge druge uslužno-komercijalni sadržaji namijenjeni putnicima, od kojih će jedan biti sustav za odlaganje prtljage u garderobne ormariće.

Na zgradi zagrebačkog Zapadnog kolodvora, koja je sagrađena 1862, zamijenit će se krov i peronske nadstrešnice. Također će biti obavljen popravak prozora i vrata, obnova i zamjena oštećenih dijelova, bojenje stolarije, temeljna sanacija fasadne žbuke i kamenoga podnožja sa svim ukrasima. Vrijednost radova je tri milijuna kuna, izvodi ih HŽ-ova tvrtka kći PZZ-Inženjering, a trebali bi trajati četiri i pol mjeseca. U drugoj fazi planiraju urediti unutrašnjost kolodvorske zgrade.

Projektom sanacije HŽ-ove upravne zgrade u Mihanovićevoj ulici obuhvaćena je zamjena krova, popravci prozora i balkonskih vrata, bojenje stolarije, temeljita sanacija fasadne žuke i kamena podnožja sa svim ukrasnim dijelovima na kojima će se izvoditi restauratorski radovi te sanacija podruma. Vrijednost radova je oko osam milijuna kuna, izvodi ih tvrtka Kapitel iz Ivanić Grada, a troškove snosi HŽ. Radovi bi trebali biti završeni za osam mjeseci.

HŽ je najavio da priprema i projekt sanacije HŽ-ove zgrade na Trgu Kralja Tomislava 11.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije