54.198.169.202 US
 

HZMO: Počinje isplata mirovina za umirovljenike koji su ih ostvarili u bivšoj SFRJ

Piše:
srijeda, 18.6.2003. 11:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) priopćio je danas da HZMO od 2. lipnja isplaćuje mirovine umirovljenicima s prebivalištem u Srbiji i Crnoj Gori koji su pravo na nju ostvarili u Hrvatskoj, a za korisnike s prebivalištem u Hrvatskoj, koji su mirovinu ostvarili u Srbiji i Crnoj Gori, isplata preko mjerodavnih nositelja mirovinskog osiguranja tih država počinje u srpnju.

S danom stupanja na snagu Ugovora između Hrvatske i Srbije i Crne Gore od 1. svibnja ove godine države potpisnice preuzimaju isplatu mirovina za građane koji su ostvarili pravo na mirovinu u jednoj državi, a imaju prebivalište u drugoj.

HZMO poziva umirovljenike s prebivalištem u Srbiji i Crnoj Gori da na tiskanici koju im je poslao dostave mjerodavnoj područnoj službi HZMO-a podatak o broju deviznog računa otvorenog u jednoj od banaka u Srbiji i Crnoj Gori. Svi korisnici mirovina iz HZMO-a koji nisu primili obavijest HZMO-a trebaju podnijeti zahtjev za uspostavu isplate mirovine mjerodavnoj područnoj službi Zavoda.

U HZMO-u podsjećaju da će umirovljenicima koji su ostvarili svoju mirovinu u Srbiji i Crnoj Gori biti isplaćivan "zaštitni dodatak".

Naime, kad je potpisivan sporazum s predstavnicima Srbije i Crne Gore u ožujku ove godine, objašnjeno je da će na umirovljenike, koji će zbog "niže vrijednosti godine mirovinskog osiguranja" iz Srbije i Crne Gore vjerojatno primati niže mirovine, Hrvatska primijeniti isti zaštitni mehanizam, odnosno isplaćivati dodatak na mirovinu kao i umirovljenicima koji su mirovinu stekli u BiH.

Zahtjev za dodatak uz mirovinu podnosi se područnoj službi HZMO-a prema mjestu prebivališta korisnika mirovine.

Sporazum o međusobnoj isplati mirovina izravno obuhvaća oko 40.000 umirovljenika i članova njihovih obitelji.

Hrvatska je po Vladinoj Uredbi 1992., a poslije Zakonu o isplati mirovina korisnicima koji su mirovinu ostvarili na području republika bivše SFRJ, preuzela 4685 umirovljenika koji su pravo na mirovinu stekli u Srbiji i Crnoj Gori.

S druge strane, tadašnja SR Jugoslavija preuzela je 3983 umirovljenika koji su to pravo stekli u Hrvatskoj.

Osim toga, tu je još i oko 15.000 osoba umirovljenih nakon 8. listopada 1991. (kad su raskinute državnopravne veze s bivšom Jugoslavijom), a približno toliko ih je i u Srbiji.

Stupanjem na snagu sporazuma sa Srbijom i Crnog Gorom Hrvatska će na području socijalnog osiguranja imati uređene odnose sa svim državama nastalima na području bivše Jugoslavije, a s Makedonijom i Slovenijom ti odnosi nisu ni bili prekidani.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije