54.156.37.174 US
 

HZZ: Poticajnim mjerama u dvije godine zaposleno 42.029 osoba

Piše:
ponedjeljak, 12.1.2004. 16:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KROZ dvogodišnji program za poticanje zapošljavanja, koji je završio 31. prosinca 2003. godine, preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) zaposleno je 42.029 osoba, što je znatno više od planiranih 36.000, izvijestila je danas ravnateljica HZZa Sanja Crnković Pozaić.

Program za poticanje zapošljavanja, koji se sastojao od šest mjera, državu je stajao 400 milijuna kuna, što znači da je otvaranje svakog radnog mjesta stajalo nešto više od 9.000 kuna, rekla je Crnković Pozaić novinarima.

Dodala je kako će novoj Vladi predložiti novi program za poticanje zapošljavanja koji HZZ priprema u suradnji s britanskim stručnjacima, a u sklopu izrade "Nacionalne akcije plana zapošljavanja".

Prijedlog mjera trebao bi biti gotov do kraja siječnja, a za njih bi trebalo osigurati sredstava u državnom proračunu.

Ocjenjujući uspješnost pojedinih dijelova programa, ravnateljica HZZ-a istaknula je kao podbačaj "S faksa na posao" (za visokoobrazovane do 27 godina) u sklopu kojega je zaposleno samo 2.979 osoba.

Program "Iz učionice u radionicu" (mladi obrtnici sa SSS-om bez radnog iskustva) dao je dobre rezultate s 1.032 novozaposlena, kao i program "Učenjem do posla za sve" (osobe do 30 godina s minimalnim radnim iskustvom) putem kojeg je zaposleno 29.486 osoba, odnosno 70 posto od ukupno zaposlenih u cijelom programu.

Trebalo bi pojačati program "Iskustvom do profita" za zapošljavanje starijih radnika, gdje je zaposleno samo 3.206 osoba, dok bi se program "Šansa i za nas" namijenjen osobama s invaliditetom, u sklopu kojega je zaposleno 136 osoba, trebao redefinirati kroz novi Zakon o zapošljavanju invalida.

Kroz program "Posao za branitelje" zaposleno je 5.190 osoba.

Novi programi trebali bi se više okrenuti zapošljavanju mladih osoba sa srednjom školom i starijima s nižim obrazovanjem, a treba nastaviti i s prekvalifikacijama i doškolovanjem nezaposlenih, upozorava ravnateljica HZZ.

Ostalim kategorijama nezaposlenih s VSS-om ili VŠS-om, koji ostaju nezaposleni kratko vrijeme, ne trebaju posebni programi za zapošljavanje već samo kvalitetna informacija o poslovima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije