54.162.173.119 US
 

HZZO: Cijene lijekova previsoke, treba ih smanjiti 10 do 15 posto

Piše:
srijeda, 23.7.2003. 16:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DA BI Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) mogao uredno podmirivati troškove lijekova, njihova bi cijena trebala pasti 10 do 15 posto, no dosadašnja dva kruga pregovora s proizvođačima i dobavljačima generičkih lijekova na našem tržištu nisu dala rezultata, izjavio je danas predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić.

Potrošnja lijekova je daleko iznad planirane 1,6 milijarde kuna na godišnjoj razini, jer je u prvih šest mjeseci na lijekove utrošena 1,1 milijarda kuna, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća.

Iz proračuna je za lijekove osigurano dodatnih 347 milijuna kuna, pa će zajedno sa sredstvima iz dopunskog osiguranja ukupni troškovi na kraju godine iznositi 2,2 milijarde kuna.

Osim cijena generičkih lijekova koje su u Hrvatskoj, po Gabrićevim riječima, znatno više nego u drugim europskim zemljama, jedan od generatora povećane potrošnje su i prava iz dopunskog osiguranja.

HZZO će Ministarstvu zdravstva predložiti izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, budući da polica dopunskog osiguranja od 80 kuna ne može vrijediti za sve lijekove, bez obzira na njihovu cijenu.

Upravno vijeće ovlastilo je vodstvo HZZO-a da nastavi s pregovorima oko postizanja nižih cijena s proizvođačima i dobavljačima lijekova, kako bi na idućoj sjednici u rujnu mogle biti usvojene konkretne mjere.

Radi racionalnijeg propisivanja lijekova direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović ističe kako bi se lijekovi ubuduće trebali nabavljati na temelju javnih natječaja.

Jedna od mjera trebala bi biti izmjena pravilnika o utvrđivanju cijena lijekova, kao i smanjenje marži za 1,5 posto (sa sadašnjih 8,5 na 7 posto).
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije