54.81.232.54 US
 

HZZO najavljuje kontrolu rada bolnica u vrijeme štrajka

Piše:
petak, 17.1.2003. 15:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputio je danas ravnateljima bolnica dopis u kojem najavljuje kontrolu rada bolnica, tj. provode li tijekom štrajka liječnika svoje ugovorne obveze prema osiguranicima.

HZZO ističe da je člankom 20. ugovora o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koji se sklapa sa svakom bolničkom ustanovom, utvrđena obveza ustanove da pruža zdravstvene usluge u punom opsegu, sukladno standardima i normativima prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Zdravstvena ustanova ne poštuje ugovor ako ne ispunjava obvezu punog radnog vremena svojih zaposlenika sukladno Pravilniku o radnom vremenu, te ako onemogućuje ostvarivanje ugovorene zdravstvene zaštite zbog neorganiziranosti rada, odnosno pružanja zdravstvene zaštite po privatnoj osnovi.

Također, bolnica krši odredbe ugovora ako zdravstveni radnici u provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite primjenjuju medicinske postupke koji nisu u skladu s opće prihvaćenom medicinskom doktrinom i etikom, te ako bolnica poduzima radnje koje su u bilo kojem dijelu suprotne odredbama ugovora.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović rekla je Hina da niti od jednog bolničkog ravnatelja nije dobila obavijest o štrajku i organizaciji rada tijekom štrajka, a HZZO tim ustanovama plaća obavljene usluge.

HZZO-ova kontrola stoga će pregledati dokumentaciju svih bolničkih ustanova, a ako se utvrdi kršenje odredbi ugovora, ustanova može biti kažnjena opomenom ili novčanom kaznom, odnosno smanjenjem iznosa bolničkog proračuna od jedan do pet posto.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije