54.81.71.187 US
 

ICTY: Branitelji s Čermakom i Markačem o pripremama za intervju

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 16:00
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UMIROVLJENE generale Ivana Čermaka i Mladena Markača u četvrtak su u pritvoru Haškog suda (ICTY) posjetili njihovi branitelji i predali im materijale primljene uz optužnicu, koji su potrebni za pripremu njihovih dodatnih razgovora s tužiteljima, izjavili su branitelji.

"U pritvor smo dostavili popratne materijale uz optužnicu kako bi ih naši klijenti proučili, jer kroz tjedan, dva, počinjemo pripreme za intervjue", rekao je u telefonskom razgovoru iz Haaga odvjetnik Goran Mikuličić, koji brani generala Markača.

"Generali Markač i Čermak suglasni su s davanjem intervjua Tužiteljstvu, predviđenom za prvi tjedan lipnja", dodao je.

Mikuličić je kazao kako se generali osjećaju relativno dobro ali Markačevo zdravstveno stanje "nije sasvim zadovoljavajuće" jer se on trenutačno oporavlja od operativnog zahvata čišćenja krvnih žila i ugradnje "stenta", obavljenog prije tjedan dana.

Odvjetnici su u srijedu s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte dogovorili intervju s optuženima, nakon kojeg bi Tužiteljstvo trebalo promijeniti negativni stav prema puštanju iz pritvora.

"Intervju je odraz želje da se dobije pozitivan stav Tužiteljstva prema njihovom puštanju na slobodu", rekao je Čermakov branitelj Čedo Prodanović, dodajući da to nije formalni uvjet za prihvaćanje zahtjeva već "osnova koju bi vijeće trebalo honorirati".

Odvjetnici su odbili komentirati prošlotjednu odluku raspravnog vijeća kojom je odbijen zahtjev Čermaka i Markača za puštanje na slobodu. U njoj se intervju optuženih s tužiteljima ne spominje, već se citiraju uvjeti iz pravila ICTY-a o puštanju iz pritvora.

Raspravno vijeće tako navodi kako "nije uvjereno da bi se Čermak i Markač pojavili na suđenju, (...) niti da ne bi predstavljali opasnost za svjedoke ili žrtve" te dodaje kako bi se njihovo dobro ponašanje, koje uključuje i dobrovoljnu predaju, moglo promijeniti nakon što im budu dostavljeni dokazi i shvate težinu optužbi.

U odluci se kao negativan primjer spominje i slučaj generala Ante Gotovine, koji je "još na slobodi unatoč naporima hrvatskih vlasti da omoguće njegovo uhićenje".

"To je tipska odluka koja ni po čemu nije individualizirana za konkretan predmet", ocjenio je jedan zagrebački odvjetnik ranije angažiran pred ICTY-em.

Nakon intervjua, koji bi po Prodanovićevoj ocjeni mogao trajati dva do tri dana, branitelji će podnijeti zahtjev za privremeno oslobađanje o kojem će sudsko vijeće odlučivati na novoj raspravi.

Čermak i Markač optuženi su po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene progonom srpskog stanovništva u širem području Knina tijekom i nakon operacije Oluja 1995. Čermak je tada bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin a Markač zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske.

Haškom sudu dobrovoljno su se predali 11. ožujka, a 12. ožujka su na prvom pojavljivanju pred sudom izjavili da nisu krivi.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije