23.20.245.192 US
 

ICTY: Optužba izvela tri svjedoka zločina protiv Hrvata

Piše:
srijeda, 17.9.2003. 15:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAŠKOM suđenju Slobodanu Miloševiću optužba je u srijedu izvela tri svjedoka ratnih zločina protiv Hrvata Marka Knežića koji je svjedočio o okupaciji Slanog, zaštićenog svjedoka C1160 koji je govorio o svom zatočenju u Vojvodini i svjedokinju C1174 čiji je iskaz vezan za Vukovar.

Marko Knežić, opisao je napad JNA na Slano kod Dubrovnika 3. i 4. listopada 1991., okupaciju, pljačku i spaljivanje 90 posto kuća, i zlostavljanje koje je proživio tijekom 212 dana zatočenja u srpskim logorima Bileća u BiH i Morinje u Crnoj Gori.

Svjedok je rekao da se nakon okupacije Slanog dva mjeseca skrivao u brdima iznad mjesta, s ocem i jednim susjedom, a zarobili su ga pripadnici Užičkog korpusa JNA, koji su ga pretukli i prebacili u zatvor u Bileći. Opisao je kako su zatočenici držani u nehumanim uvjetima, u prenatrpanim sobama, izgladnjivani i zlostavljani.

Krajem svibnja 1992., s oko 200 zatvorenika prebačen je u zatvor u Morinju, u Crnoj Gori, gde su uvjeti bili još gori. Ukupno su ga sedam puta vodili na razmjenu, a razmijenjen je tek sedmi put 2. srpnja u Cavtatu, rekao je Knežić.

Na pitanje tužiteljice Hildegard Uertz-Retzlaff je li ikada bio optužen ili mu je suđeno, odgovorio je negativno.

U protuispitivanju, Milošević je tvrdio da je oko Slanog bilo pripadnika ZNG-a koji su pucali na JNA, ali je svjedok to negirao.

Na navode optuženog da je kod zarobljavanja imao pušku Knežić je odgovorio da se radilo o "staroj lovačkoj pušci njegova djeda iz koje nije ispalio ni jedan metak, a nije ju znao ni napuniti".

Zaštićeni svjedok C-1160, državljanin Hrvatske koji je živio u Novom Sadu, naveo je da je u studenom 1991., uhićen i više dana ispitivan u MUP-u u Novom Sadu i Vrbasu, bez ikakve optužbe.

Potom je prebačen je u vojni objekt na Fruškoj Gori, gdje su ga ispitivali časnici JNA, a nakon nekoliko dana na farmu u Begejcima kod Zrenjanina, gdje je u štali zatekao više od 250 pritvorenih Hrvata, većinom iz istočne Slavonije.

Zatvorenici su spavali na podu u neljudskim uvjetima, a pripadnici vojne policije, za koje je čuo da su kriminalci pušteni iz zatvora, redovito su ih tukli i zlostavljali, kazao je C-1160.

Nakon posjeta predstavnika međunarodnog Crvenog križa logoru, razmijenjen je u prosincu 1991. na teritoriju BiH.

Milošević je tijekom ispitivanja tvrdio da svjedok nije uhićen "samo zato što je Hrvat", no C-1160 je rekao da je to bio glavni razlog, jer nije počinio nikakvo kazneno djelo.

Na pitanje da li su zatvorenici u Begejcima bili većinom pripadnici ZNG-a, svjedok je odgovorio da ih je bilo 20-ak od 500 pritvorenih.

Zaštićena svjedokinja C-1174 iz Borova naselja, opisala je kako se od granatiranja JNA skrivala u podrumu, zajedno s još šest civila, od srpnja do rujna 1991. Kasnije je bila zatočena u srpskim kućama pod stražom JNA s još 10 civila Hrvata, koji su svi su na rukavima morali nositi bijele trake.

U studenom je zatočena u zgradi Veleprometa u Vukovaru, a nakon pada grada u ruke JNA sa stotinama hrvatskih civila prošla je put kroz zatvore i logore u Srbiji, od Šida, preko Bečeja do Srijemske Mitrovice. Razmijenjena je u prosicnu 91. na teritoriju BiH.

Milošević u četvrtak nastavlja ispitivanje svjedokinje C-1174.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije