54.224.100.134 US
 

ICTY: Ostavka suca Richarda Maya, koji vodi suđenje Miloševiću

Piše:
nedjelja, 22.2.2004. 20:35
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BRITANSKI sudac Richard May, koji predsjedava raspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, odstupit će sa svoje dužnosti 31. svibnja zbog zdravstvenih razloga, objavio je u nedjelju ICTY.

"Sudac Richard May izvijestio me da podnosi ostavku na mjesto suca Međ unarodnog kaznenog suda s 31. svibnjem 2004. godine zbog zdravstvenih razloga", navodi se u priopćenju predsjednika ICTY-a Theodora Merona.

Sudac May (65) je pisanoj ostavci objasnio da će mu njegova novootkrivena bolest sve više otežavati izvršavanje obveza te kako vjeruje da je njegova ostavka u najboljem interesu suda, kaže se u priopćenju bez preciziranja o kakvoj se bolesti radi.

Ta odluka neće utjecati na dovršetak izvođenja dokaza optužbe protiv Slobodana Miloševića, predviđenog za utorak i srijedu. Iako se Mayovo povlačenje ne odnosi na ovu fazu postupka, on zbog bolesti neće biti u sudnici ta dva dana a sjednice će voditi suci Patrick Robinson i O-Gon Kwan.

Predsjednik ICTY-a u priopćenju navodi da je Mayovu ostavku proslijedio glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu koji bi uskoro trebao imenovati njegovog nasljednika.

"Uvjeren sam da ostavka suda Maya neće poremetiti ni jedan proces pred sudom. Vođenje Miloševićevog suđenja ostaje u sigurnim rukama III. raspravnog vijeća", naveo je Meron.

Na suđenju će nakon dovršetka dokaznog postupka optužbe uslijediti tromjesečna stanka kako bi se Milošević pripremio za iznošenje obrane, čiji je početak zakazan za 19. svibnja.

No Milošević bi nepredviđeno mogao dobiti dulji rok jer će nasljedniku suca Maya trebati određeno vrijeme da se uputi u izuzetno opsežnu materiju tog predmeta. Tijekom dvije kalendarske godine optužba je saslušala gotovo 300 svjedoka a u spis dokaza uvela je stotine tisuća stranica teksta, audio i video snimaka.

Predsjednik Haškog suda u priopćenju ističe izuzetnu ulogu suca Maya u dosadašnjem radu ICTY-a i ispunjenu njegove misije.

"Više od šest godina njegov nenadmašni intelekt i nepokolebljiva posvećenost učinila su ga jednim od glavnih oslonaca Tribunala", navodi Meron.

Od stupanja na dužnost u studenom 1997. sudac May sudjelovao je u suđenjima i donošenju presuda u nizu predmeta, kao što su "Furunđija i Kupreškić", "Kordić i Čerkez", "slučaj logora Čelebići" te slučajevi "Plavšić", "Sikirica" i "Banović". Sudjelovao je u donošenju stotina odluka vezanim uz proceduru te predsjedavao žalbenim vijećem u "slučaju Aleksovski".

May je imao istaknutu ulogu i u stvaranju propisa ICTY-a, vodeći pet godina sudski Odbor za postupak i dokaze.

No najznačajnijim ostaje njegovo vođenje Miloševićevog slučaja, koji je po riječima Merona "od povijesne važnosti i zatrašujućih dimenzija".

Vodio je "glavni dio suđenja strpljivo i brižno te kreativno i učinkovito rješavao jedinstvena pitanja koja je slučaj postavljao", naglasio je među ostalim predsjednik ICTY-a, izrazivši na kraju u ime svih sudaca zahvalnost Mayu i želje za brzim izliječenjem.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije