ICTY otpečatio optužnicu protiv Prlića, Praljka, Petkovića i Stojića

HAŠKI je sud (ICTY) u petak poslijepodne otpečatio optužnicu kojom se bivši zapovjednici HVOa Slobodan Praljak i Milivoj Petković, te bivši predsjednik vlade Hrvatske Republike HercegBosne Jadranko Prlić i ministar obrane HercegBosne Bruno Stojić, terete za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH.

Četvoricu optuženih, koji će se u ponedjeljak dobrovoljno predati Haškom sudu, tereti se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja počinjene progonom tisuća muslimanskih stanovnika, razaranjima, ubojstvima, silovanjima, te deportacijama muslimanskog stanovništva s područja Prozora, Gornjeg Vakufa, Jablanice, Mostara, Ljubuškog, Stoca, Čapljine i Vareša.

Tužiteljstvo tereti optužene i za zločine počinjene nad zatočenicima više logora uključivši Heliodrom, Dretelj i Gabelu.

Tisuće muslimanskih zatočenika držane su mjesecima u nehumanim uvjetima, kažu tužitelji, a mnogi su stradali kad su odvođeni na prisilni rad na prvim linijama bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puni sadržaj optužnice, koja se odnosi na ukupno šest osoba, objelodanjen je u dijelu koji se odnosi na Praljka, Petkovića, Prlića i Stojića. Optužnica je podignuta 4. ožujka ove godine.

U uvodnom dijelu optužnice navodi se da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj od studenoga 1991. do travnja 1994. bio politički i vojno potčiniti, trajno ukloniti i etnički očistiti bosanske muslimane i druge nehrvate koji su živjeli na područjima BiH koje je prisvojila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna radi pripajanja "Velikoj Hrvatskoj".

Teritorijalna ambicija bila je uspostaviti hrvatski teritorij koji bi obuhvaćao područje Banovine Hrvatske iz 1939. godine, kažu tužitelji.

U tom pothvatu, po tužiteljima, sudjelovali su, uz optužene, i bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s najbližim suradnicima Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Matom Bobanom.

Optuženi su potaknuli zločine širenjem političke, etničke i vjerske mržnje, terorom koji su provodili angažiranjem vojnih snaga HVO-a, oduzimanjem ili razaranjem muslimanske imovine, deportacijama i zatočenjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara