107.22.48.243 US
 

ICTY: Protiv Miloševića svjedoči tajnica ministra obrane Srbije

Piše:
utorak, 21.10.2003. 16:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U NASTAVKU haškog suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću optužba je u utorak izvela svjedokinju Dobrilu Gajić-Glišić, šeficu kabineta ministra obrane Srbije u vrijeme rata u Hrvatskoj u jesen 1991. godine.

Svjedokinja je vodila ured ministra obrane, generala Tomislava Simovića, od rujna do prosinca 1991. a u kolovozu 1992. objavila je knjigu "Srpska vojska" prema evidenciji koju je vodila u uredu.

Optužba je u spis predmeta uvela pisani iskaz svjedokinje, a ona je u sudnici govorila o pitanjima koja se izravno tiču optuženog i potvrdila autentičnost snimki nekih presretnutih razgovora.

Opisala je svakodnevne kontakte ministra Simovića s Miloševićem. Simović je optuženom, prema njezinim riječima, prenosio sve važne informacije o zbivanja na ratištima u Hrvatskoj i slanju dobrovoljaca iz Srbije.

Ministarstvo obrane Srbije nabavljalo je opremu, oružje i autobuse za prijevoz dobrovoljaca u Hrvatsku, kojih je 1991. bilo oko 8.000, rekla je Gajić. Dobrovoljci su, po njezinim riječima, uglavnom bili vezani uz Teritorijalnu obranu, a Arkanovi "tigrovi" uz MUP Srbije.

Opisala je i financiranje tih nabavki uz prikupljanje donacija banaka, velikih poduzeća i pojedinaca.

"Milošević je odobrio slanje dobrovoljaca u Hrvatsku, čiji su redovi popunjavani i oslobođenim kriminalcima", kazala je svjedokinja, dodajući da se Simović tome protivio, posebno zbog ratnih zločina koje se te snage činile.

"Generalu Simoviću optuženi je rekao da treba u tajnosti provesti transformaciju JNA u srpsku vojsku s dobrovoljcima kao jezgrom", rekla je svjedokinja. U ministarstvu obrane je s tim ciljem izrađen nacrt Zakona o oružanim snagama Srbije o kojem je vlada trebala raspravljati 12. prosinca 1991.

Svjedokinja je inače kazala da je "general Simović imao manje ovlasti od knjigovođe i da je bio ministar bez vojske" te da je ona imala veće ovlasti kao načelnica službe za obavješćivanje.

Opisala je i nalogodavni odnos Miloševića prema Goranu Hadžiću i Milanu Babiću, političkim čelnicima pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Svjedočenje Dobrile Gajić-Glišić nastavlja se u srijedu.

U prvom dijelu današnje sjednice zaštićeni svjedok B-1122 ispričao ja kako je JNA pružala logističku podršku paravojnim formacijama iz Srbije na području opštine Gacko, u istočnoj Hercegovini, 1992. godine.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije