ICTY: Sutra izricanje kazne admiralu Miodragu Jokiću

HAŠKI sud (ICTY) izreći će u četvrtak presudu umirovljenom admiralu JNA Miodragu Jokiću koji je prošle godine priznao krivnju za ratne zločine počinjene tijekom napada JNA na Dubrovnik u prosincu 1991. godine.

Jokić (69) se 27. kolovoza 2003. izjasnio krivim po šest točaka druge izmijenjene optužnice koja ga po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za kršenje ratnog prava i običaja.

Na temelju priznanja, raspravno vijeće proglasilo ga je krivim za ubojstava, napade na civile i civilne objekte, neopravdano razaranje, okrutne postupke, uništavanje vjerskih, obrazovnih i umjetničkih ustanova i povijesnih spomenika.

To je bilo prvi puta da jedan visoki oficir JNA priznaje krivnju za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Tužiteljstvo je za Jokića zatražilo izricanje kazne od 10 godina zatvora a obrana je predložila kaznu do dvije godine zatvora.

Kaznu će mu izreći raspravno vijeće kojim predsjedava nizozemski sudac Alphonse Orie, a članovi su suci Amin El Mahdi iz Egipta i Joacquin Martin Canivell iz Španjolske.

Jokić se dobrovoljno predao ICTY-u 12. listopada 2001., a na prvom stupanju pred sud 14. studenoga izjasnio se da nije kriv.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na privremenoj slobodi boravi od 20. veljače 2002., a za povratak u pritvor ICTY-a određen mu je 16. ožujka, dva dana prije presude.

U optužnici se navodi da je tijekom napada na Dubrovnik od 23. listopada 1991. do 6. prosinca 1991. JNA ispalila stotine granata na Stari grad, zaštićen od UNESCO-a kao dio svjetske baštine.

Jokića se kao zapovjednika 9. Vojnopomorskog sektora (Boka Kotorska), čiji su brodovi i druge jedinice sudjelovale u napadu na Dubrovnik u sastavu Druge operativne skupine JNA, tereti samo za najteže granatiranje 6. prosinca 1991.

U cjelodnevnom napadu na gradsku jezgru tada su ubijena dva civila, više ih je ranjeno, šest palača je uništeno a na desetke zgrada je zapaljeno ili oštećeno. Više od 60 posto zgrada u Starom gradu toga je dana pogođeno projektilima JNA.

Pred ICTY-em je u tijeku suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, koji je 1991., kao zapovjednik Druge operativne skupine, vodio napad JNA na Dubrovnik. U devet tjedana izvođenja dokaza optužba je do sada izvela 25 svjedoka. Među svjedocima koje planira izvesti, optužba je najavila i admirala Jokića.

Jokić se u početku nalazio na zajedničkoj optužnici s Pavlom Strugarom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem Rambom, a predmet je razdvojen 17. rujna 2003. Tužiteljstvo je ranije povuklo optužbe protiv četvrtog optuženog, vice-admirala Milana Zeca, koji je 1991. bio načelnik stožera 9. VPS Boka Kotorska.

ICTY će Kovačevića-Ramba najvjerojatnije uputiti na liječenje u zatvorenu psihijatrijsku ustanovu, zbog dijagnosticirane psihoze, rečeno je ovoga tjedna na statusnoj konferenciji u sudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara