23.20.245.192 US
 

ICTY: Svjedok B-127 završio svjedočenje na suđenju Miloševiću

Piše:
utorak, 22.7.2003. 15:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAAŠKOM suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u utorak je svjedočenje nastavio zaštićeni svjedok B127, umirovljeni časnik JNA i vojske Republike Srpske (VRS), u čijem je protuispitivanju Milošević nastojao dokazati upletenost hrvatskog ratnog zrakoplovstva i njegova zapovjednika Imre Agotića u zločine u BiH.

B-127 svjedočenje je započeo prošle srijede, posljednjeg dana suđenja Miloševiću uoči višednevne plenarne sjednice sudaca Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Svjedok je i u utorak nastavio govoriti o kadrovskoj, financijskoj i logističkoj ovisnosti VRS o Beogradu. Još je jednom ponovio da je tijekom cijelog rata, iako časnik VRS, plaću i doprinose primao preko 30. Kadrovskog centra Personalne uprave VJ iz Beograda.

Dodao je da je više od 90 posto ljudi iz njegove postrojbe, uključujući više i niže časnike, vojnike i civile na službi u vojsci, bilo plaćano iz Beograda. B-127 je rekao i da su unapređenja časnika VRS bila odobravana u Jugoslaviji.

B-127 je zatim potvrdio autentičnost niza dokumenata koji su bili upućivani na adresu 30. Kadrovskog centra, a kojima su pojedinci i stožeri VRS tražili rješavanje kadrovskih, mirovinskih, socijalnih, zdravstvenih i stambenih pitanja u Jugoslaviji.

Tijekom protuispitivanja nekoliko se puta prelazilo na zatvorene sjednice jer se Milošević svojim pitanjima približio mogućnosti da se otkrije identitet svjedoka B-127.

Milošević je prvo želio razjasniti tvrdnju svjedoka da su zrakoplovi VJ kršili zonu zabrane letenja iznad BiH koju je nametnuo UN. Milošević je naveo svjedoka da mu potvrdi da se radilo isključivo o izviđačkim letjelicama. "To znači nije bilo nikakvih borbenih djelovanja jugoslavenskih zrakoplova u BiH", zaključio je Milošević, na što mu je B-127 odgovorio da se i izviđački letovi smatraju borbenima.

"No, dobro", nastavio je Milošević, "a jel vam poznato da su hrvatski migovi 1995. napali selo Svodno, pokraj Prijedora, i ubijali civile?", upitao je bivši jugoslavenski predsjednik. Svjedok je kazao da je bilo kršenja zone zabrane leta i s hrvatske strane, ali mu ovaj slučaj nije poznat.

Milošević je zatim upitao svjedoka je li mu znano da je tadašnji zapovjednik hrvatskog zrakoplovstva bio Imra Agotić. "Znate li da je taj Agotić naredio da se nakon Oluje bombardira kamion Crvenog križa i autobus sa srpskim izbjeglicama kraj sela Dragotinja u BiH? Znate li da su hrvatski zrakoplovi raskomadali izbjegličku kolonu kraj Bosanskog Petrovca?", pitao je Milošević, pokušavši dokazati da je hrvatska strana bila upletenija u rat u BiH od jugoslavenske i pritom činila ratne zločine. Svjedok je odgovorio "da je nešto čuo o tome", ali iz druge, treće ruke i da nema nikavih konkretnih pojedinosti i informacija o tim događajima.

Bivši jugoslavenski predsjednik je zatim predočio nekoliko dokumenata kojima je nastojao pokazati da je generalštab VRS potpuno samostalno donosio odluke o svojim vojnim akcijama. Milošević je svjedoka upitao je li mu poznata bilo kakva zajednička akcija VJ i VRS u BiH i dobio negativan odgovor. Jednak je odgovor bio i na pitanje je li B-127 osobno ili neki od njegovih pretpostavljenih dobio izravnu zapovijed od nekog pripadnika VJ.

Posljednji dio protuispitivanja Milošević je posvetio ranije mnogo spominjanom 30. Kadrovskom centru. Bivši jugoslavenski predsjednik je zaključio da je iz svih predočenih dokumenata jasno da se 30. Kadrovski centar bavio isključivo rješavanjem stečenih mirovinskih, invalidskih, socijalnih i ostalih prava bivših pripadnika JNA koji su prešli u VRS. "Jel vam poznato ima li bilo koja vojska u svijetu kojom zapovijeda personalna uprava?", upitao je Milošević. "Znam da je personalna uprava bila dio generalštaba VJ", odgovorio je svjedok. "To je bila obična administrativna jedinica, smještena u jednoj sobi, koja je vodila socijalnu brigu o svojim bivšim vojnicima", zaključio je Milošević.

Suđenje Miloševiću nastavit će se u srijedu iskazom također zaštićenog svjedoka B-83, bivšeg djelatnika ministarstva obrane Srbije. U pet minuta, koliko je vremena za svjedočenje osobe B-83 preostalo do kraja radnog dana u utorak, on je tužiteljstvu potvrdio autentičnost dvaju dokumetata s potpisom general-majora Branislava Kuzmanovića, početkom 90-ih pomoćnika ministra obrane Srbije, o pružanju pomoći srpskim područjima u Hrvatskoj.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije