54.81.71.187 US
 

ICTY: Tri svjedoka na suđenju Miloševiću

Piše:
petak, 25.7.2003. 16:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HAŠKOM suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) tužiteljstvo je u petak izvelo čak tri svjedoka, iako je suđenje kasnilo sat i pol jer se Milošević ujutro nije osjećao dobro.

Svjedočenje je prvo nastavio Stanko Erstić, zidar iz sela Međveđa, kraj Obrovca. On je u Miloševićevom protuispitivanju potvrdio da su ga u listopadu 1991. godine "martićevci" na mjesec dana zatvorili u kninskom zatvoru.

Rekao je da su ih pripadnici tamošnje milicije svakodnevno premlaćivali i prisiljavali na težak fizički rad. Erstić je Miloševiću odgovorio da su zatvor posjećivala izaslanstva Crvenog križa, ali da su teško ozlijeđeni zatvorenici u to vrijeme bili sklanjani u posebne prostorije. Rekao je također da su ostali zatočenici pod prijetnjama morali potvrđivati da imaju dobar tretman u zatvoru.

Milošević je svjedoka pitao ima li medicinsku dokumentaciju o svojim ozljedama, ali je ovaj odgovorio da nema, iako su mu bila slomljena dva rebra. Milošević je svjedoka također ispitivao ne smatra li da su Hrvati referendumom o neovisnosti, svojom "ustaškom šahovnicom" i osnivanjem raznih dobrovoljačkih vojnih formacija isprovocirali lokalne Srbe, na što mu je Erstić odgovorio negativno.

Drugi svjedok bio je Ivan Marjanović, Hrvat iz sela Nova Kršlja u općini Slunj. Marjanović je Tužiteljstvu rekao da su pripadnici JNA iz Željave (BiH) u jesen 1991. godine upali u selo, u kojem je od 300 kuća bilo 18 hrvatskih, i premlatili njegova sina i još nekoliko mještana.

Marjanović je također izjavio da je u susjednom selu Lipovača pokopao sedmero hrvatskih civila i nakon oslobađanja toga područja u Oluji nazočio njihovoj ekshumaciji. U protuispitivanju je rekao da nije vidio tko ih je ubio, ali je ostao ustrajan u tvrdnji da su na tom području operirali pripadnici JNA iako mu je Milošević tvrdio da to ne može biti točno.

Treći svjedok je zaštićena osoba B-1097, musliman iz sela pokraj Zvornika u istočnoj Bosni. On je posvjedočio da su srpske snage mještane njegova sela, pod izlikom da idu na razmjernu, u srpnju 1992. zatvorile u hangar pokraj škole u Zvorniku. Na ulazu u hangar bio je špalir Srba koji su kundacima, pendrecimai bejzbol palicama batinali sve koji su ulazili u hangar. B-1097 je rekao da su ljudi u hangaru bili stješnjeni kao sardine i da su se mnogi gušili. Zatim je identificirao nekoliko osoba koje su sudjelovale u njihovom zatvaranju i premlaćivanju.

Milošević je izrazio nevjericu u premlaćivanje, upitavši svjedoka "tko je i kada vidio bejzbol palicu u istočnoj Bosni?" i naglasio da takav predmet ne postoji u tom kraju. Svjedok je ostao pri svom iskazu, jednako kao što je odbacio Miloševićeve tvrdnje da su povodi za sukobe u Zvorniku bili formiranje raznih muslimanskih formacija u istočnoj Bosni, njihova mobilizacija i napadi i pljačke na okolna srpska sela.

B-1097 svjedočenje će nastaviti u ponedjeljak.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije