IFJ traži da se ubojstva novinara proglase ratnim zločinom

NAMJERNO ubijanje novinara u ratom zahvaćenim područjima trebalo bi proglasiti ratnim zločinom, priopćila je Međunarodna federacija novinara (IFJ), najveća novinarska udruga na svijetu.

Ujedinjeni bi narodi također trebali kriminalizirati bezobzirno zanemarivanje sigurnosti novinara i pobrinuti se da se pogibije novinara nezavisno istraže, dodaje IFJ.

Ženevska konvencija brani namjerne napade na civile, ali se to pokazalo nedostatnim u zaštiti života novinara, istaknuo je glavni tajnik IFJ-a Aidan White.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postojeća pravila su se pokazala beskorisnima. Potrebni su nam jasni zakoni koji će osnažiti zaštitu ljudi iz medija i koji će biti jamstvo da će svaka pogibija novinara u ratnoj zoni biti podvrgnuta temeljitoj i neovisnoj istrazi", dodao je White.

IFJ objašnjava da je u incidentima s američko-britanskom koalicijom u Iraku poginulo sedam novinara, od kojih su dvojica radili za Reuters.

IFJ predlaže da se ratnim izvjestiteljima osigura dodatna zaštita kakvu je Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom 1502 omogućilo humanitarnim radnicima. Svjetska novinarska udruga upozorava da neke članice, uključujući SAD, nisu potpisale Dodatne protokole Ženevske konvencije o pravima civila tijekom rata, uključujući i novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara