INFARKT JE NAJOPASNIJI U VRIJEME BLAGDANA

Pacijenti koji zbog infarkta dolaze u američke bolnice tijekom blagdana imaju manje šansi preživjeti od onih koji zbog infarkta dolaze u bolnice u bilo koje drugo doba godine, objavili su ovog tjedna američki znanstvenci.

Pacijenti s infarktom vjerojatno neće dobiti sve potrebne lijekove, obradu i njegu koja bi im mogla spasiti život ako u bolnicu dođu posljednja dva tjedna u prosincu ili prva dva tjedna u siječnju, otkrili su znanstvenici.

Oni u svom izvješću potvrđuju ono što nam govori i zdrav razum - bolnice, hitne službe i druge institucije za zdravstvenu skrb u blagdansko vrijeme ne rade jednako učinkovito kao "normalnih" dana.

"Otkrili smo pogreške u obradi i veći broj smrtnih slučajeva što znači da medicinske službe koje se bave po život opasnim bolestima poput infarkta, moraju održati najvišu razinu usluga i u vrijeme praznika", kazao je kardiolog dr. Trip Meine, sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini, koji je predvodio ovo istraživanje.

Govoreći na sastanku američkih kardiologa održanom nedavno u New Orleansu, Meine i njegovi kolege, koji su sudjelovali u tom istraživanju, pregledali su bolničke kartone 134.609 bolesnika koji su zbog srčanih problema primljeni u američke bolnice u razdoblju od 1994. do 1996. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su tijekom istraživanja usporedili načine liječenja, obradu i sudbinu pacijenata primljenih u bolnice tijekom posljednja dva tjedna prosinca i prva dva tjedna siječnja, i preostalih 48 tjedana u godini.

Rezultati analize pokazali su da pacijenti sa srčanim problemima nisu u vrijeme blagdana dobili svu moguću pomoć pa je zato i stopa smrtnosti bila veća: 22,5 prema 20,5 posto.

Neka druga istraživanja također su pokazala da pacijenti koji boluju od različitih bolesti neće dobiti svu potrebnu pomoć i njegu ako pomoć u bolnici potraže tijekom vikenda, a ne tijekom radnih dana.

(Hina) xnab ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara