54.80.103.120 US
 

Inspektorat upozorio potrošače na "Mirisnu bombu" i "Voćnu bombu"

Piše:
četvrtak, 11.3.2004. 14:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNI inspektorat zabranio je raspolaganje dvama proizvodima "Mirisna bomba" i "Voćna bomba" jer na originalnoj pakovini na prednjoj strani proizvoda nije deklariran naziv proizvoda kao "osvježivač prostora" već je navedeno samo njegovo trgovačko ime sa slikovnim oznakama voća i cvijeća, što potrošača može dovesti u zabludu da je riječ o nečem jestivom, a ne sredstvu za osvježavanje prostora.

U podužem priopćenju, Inspektorat navodi da su neposrednim inspekcijskim nadzorom u skladištu trgovačkog društva "Ikro" d.o.o. iz Sesveta gospodarski inspektori zatekli ukupno 68.544 komada pakovina uvoznog proizvoda pod nazivom "Voćna bomba" (32.760) i "Mirisna bomba" (35.784). Proizvodi su kupljeni u prosincu u Sarajevu, BiH, o čemu su svjedočili predočeni računi i JDC.

Gospodarski inspektor usmenim je rješenjem zabranio daljnje raspolaganje svim zatečenim količinama ta dva proizvoda jer na originalnoj pakovini na prednjoj strani proizvoda nije deklariran naziv proizvoda kao "osvježivač prostora" već je navedeno samo njegovo trgovačko ime - "voćna bomba" i "mirisna bomba" sa slikovnim oznakama voća i cvijeća.

Upozorenje i uputa "Nije za jelo" otisnuti su crnim slovima na alu foliji, ali tek sa stražnje strane pakovine što nije jasno, čitljivo i vidljivo upozorenje. Posljedica je dovođenje potrošača u zabludu namjenom i uporabom proizvoda što je, sukladno čl. 71. st. 1. podst. 4 Zakona o trgovini, definirano kao "radnja nepoštenog tržišnog natjecanja".

Od svih svojih kupaca "Ikro" d.o.o. počeo je povlačiti navedene proizvode pa je zaključno s 23. veljače s tržišta ukupno povučeno 14.233 komada pakovina proizvoda pod trgovačkim imenom "Voćna bomba" i "Mirisna bomba", a očevidom u skladištu utvrđeno je da se ta količina nalazi u skladištu kao i ukupno 68.544 kom pakovina oba proizvoda koji su bili uskladišteni. Rješenjem je zabranjena prodaja tih proizvoda, a sva količina bit će vraćena dobavljaču u BiH.

Protiv trgovačkog društva i odgovornih osoba podnijet će se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, navode iz Inspektorata.

Još jednom podsjećaju na potrebu pažljivog čitanja deklaracija na svakom proizvodu, koje, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, moraju sadržavati najmanje proizvođački naziv proizvoda, ime pod kojim se proizvod prodaje, tip i model proizvoda te oznaku mjere proizvoda, ako je to bitno obilježje proizvoda, datum proizvodnje i rok uporabe, naziv i sjedište (punu adresu) proizvođača, a za uvozne proizvode i naziv i sjedište (punu adresu) uvoznika te zemlju podrijetla, upozorenje o mogućoj opasnosti pri uporabi, ako takva opasnost postoji, izjavu proizvođača o postojanju preoblikovanih svojstava proizvoda i organizama, sastojaka dijelova i dodataka te o kakvim se preoblikovanjima radi, ukoliko takva preoblikovana svojstva postoje, u skladu s posebnim propisima te izjavu proizvođača o sukladnosti proizvoda s propisanim uvjetima, ako ti uvjeti postoje.

Svi podaci iz deklaracije moraju biti istiniti, jasni, vidljivi i čitljivi te napisani hrvatskim jezikom i latiničnim pismom, što ne isključuje mogućnost istodobne uporabe i drugih jezika i znakova lako razumljivih kupcu. Za podatke iz deklaracije na uvoznim proizvodima odgovoran je uvoznik, naglašava se u priopćenju koje potpisuje glavni državni inspektor Branko Jordanić.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije