Iračka vlada traži da šijitska milicija položi oružje

IRAČKA prijelazna vlada zatražila je u nedjelju od šijitske milicije u Najafu da položi oružje i napusti grad.

Ministar za provincije Wael Abdul Latif je na konferenciji za novinare u Bagdadu rekao da vlada od pripadnika milicije Mehdi, odane Moqtadi al-Sadru, traži polaganje oružja, napuštanje grada i uključivanje u politički život zemlje, ako žele mirno rješenje 11-dnevnog ustanka.

U tekstu objavljenom nakon sastanka ministara u vladi irački premijer Iyad Allawi navodi kako je vlada spremna uvažiti zahtjeve za mirnim riješenjem sukoba u svetom gradu koje je uputila Nacionalna konferencija, koja je počela s radom u nedjelju i s koje je dio izaslanika otišao zbog obnove borbi u Najafu. No premijer ističe kako je za to potrebno da se šijitska milicija "razoruža bez prethodnih uvjeta, napusti Najaf i mauzolej imama Alija i angažira se u političkom procesu".

Ministar za provincije Latif rekao je, međutim, da borbe koje u nedjelju traju u Najafu nisu posljedica vladinih pokušaja da se uguši pobuna. Borbe su u nedjelju ponovo izbile između američkih i iračkih snaga i Sadrovih sljedbenika, dan nakon što je prijelazna vlada objavila da su propali pregovori s radikalnim klerikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sabah Kazem objavio je pak kako se iračke snage potpomognute američkim vojnicima spremaju pokrenuti "čim prije veliku ofenzivu" protiv Sadrove šijitske milicije u Najafu kako bi se okončale borbe u svetom gradu.

Agencije istovremeno javljaju da je prijelazna vlada naredila iračkim i multinacionalnim snagama da ne napadaju središnju džamiju u Najafu, gdje se sklonio al-Sadr sa stotinama svojih pristaša.

"Vlada je izdala jasnu naredbu snagama sigurnosti da ne napadaju i ne oštete mauzolej Imama Alija", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Vlada je isti zahtjev uputila i američkim vojnicima u tom području, dodaje se u priopćenju
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara