IRAN: AJATOLAH KHAMENEI TRAŽI REVIZIJU SUDSKE PRESUDE ZA HACHEMA AQAJARIJA

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamenei zatražio je od predsjednika suda pokrajine Hamedan da, "što je prije moguće", ponovno razmotri slučaj iranskog disidenta Hachema Aqajarija, osuđenog 2002., na smrt nakon što je neke iranske dužnosnike optužio da provode fundamentalističku verziju islama, izvijestila je u subotu studentska agencija Isna.

Agencija, koja ne navodi svoj izvor, prenosi da je "vrhovni vođa izrazio veliko nezadovoljstvo zbog zavlačenja suda kada je u pitanju ovaj slučaj".

Sudska odluka do sada je razmatrana nekoliko puta, posebice nakon prosvjeda potpore Aqajariju organiziranih diljem zemlje i osude koju je uputila međunarodna zajednica.

Prizivni je sud, u međuvremenu, smanjio spomenutu presudu na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne, no Aqajari je još uvijek u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Profesor Sveučilišta u Teheranu, Hachem Aqajari je u studenome 2002. godine bio osuđen na smrtnu kaznu. Prema presudi Pokrajinskog suda on je doveo u pitanje temeljne postavke vjere i iranske islamske republike jer je, među ostalim, javno zatražio da se ljudi usprotive nekim postavkama islama te izjavio da muslimanski vjernici nisu "majmuni koji moraju slijepo slijediti svog vjerskog vođu".

Prema iranskom ustavu ajatolah Khamenei ima konačnu riječ u svim državnim pitanjima, među kojima i pravo da naredi ponovno razmatranje sudskih presuda te da neke zatvorenike amnestira.

Aqajarijev odvjetnik Saleh Nikbakht smatra da brojne revizije dosadašnjih presuda jasno ukazuju da je njegov klijent nedužan.

xmh yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara