Iran: Cijena nafte ostat će visoka još tri do četiri mjeseca

IRANSKI predstavnik pri Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) Husein Kazempur izjavio je u subotu da će cijena nafte u svijetu ostati visoka još tri do četiri mjeseca.

"Izgleda da neće biti pada u cijeni nafte još tri do četiri mjeseca", rekao je Kazempur i naglasio da visoka cijena nije posljedica teškoća u opskrbi tržišta.

Samo nekoliko sati ranije, iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh izjavio je na državnom radiju da je visoka cijena odraz stanja na Bliskom istoku i tehničkih problema u Sjedinjenim Državama. "Nestabilnost na Bliskom istoku i tehnički problemi u američkim rafinerijama su među uzrocima rasta cijena", naglasio je.

Cijena po barelu nafte u petak se u Sjedinjenim Državama zaustavila na 39.93 dolara i približila se opasno psihološkoj granici od 40 dolara, koja je posljednji put probijena prije 13 i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka je administracija stoga zabrinuta kakav bi utjecaj dugotrajno visoke cijene nafte i njezinih derivata mogle imati na ekonomsko stanje u Americi, pa tako i na predstojeću predsjedničku predizbornu kampanju. Iz Bijele kuće zato dolaze zahtjevi da OPEC dodatno podigne kvotu dnevne proizvodnje nafte.

Iran je objavio da se neće protiviti povećanju kvote, ali su njegovi stručnjaci uvjereni da to neće imati utjecaja na pad cijene. "Kao što sam rekao, problem nije u opskrbi. Zaliha u pojedinim zemljama ima dovoljno. Odluka o povećanju kvota stoga ne može biti ekonomska nego samo politička, kako bi se izbjegao američki pritisak", rekao je Kazempur.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara