Irski biskupi sastali se sa žrtvama svećeničkih zlostavljanja, ali nisu priznali odgovornost

Irski biskupi sastali se sa žrtvama svećeničkih zlostavljanja, ali nisu priznali odgovornost

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

IRSKI katolički biskupi sastali su se s predstavnicima žrtava svećeničkih zlostavljanja, ali nisu priznali krivnju zbog ignoriranja takvih incidenata.

Irska biskupska konferencija provela je tri sata u razgovoru s predstavnicima organizacija za žrtve svećeničkog nasilja što je u tamošnjim medijima opisano kao "velik korak naprijed", jer je riječ o prvom takvom susretu od početka otkrivanja takvih skandala 1990. godine.

Sastanak je održan u Maynoothu gdje se nalazi jedino preostalo sjemenište u Irskoj.

Crkva se ne smatra odgovornom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dublinski nadbiskup Diarmuid Martin koji je vodeći zagovornik za prepoznavanje prava ljudi koji su trpjeli svećenička zlostavljanja, nazvao je taj sastanak "iznimnim" i jednim od najvažnijih na kojima je bio.

S druge strane kardinal Sean Brady odbio je odgovoriti na zahtjeve žrtava za priznanjem desetljeća zlostavljanja djece u katoličkim školama, sirotištima i radionicama. Crkva se brani objašnjenjem kako su katoličke organizacije samostalne te se ne nalaze pod kontrolom biskupa.

Vladina istraga objavila je u svibnju rezultate prema kojima je 18 institucija krivo za serijsko zlostavljanje djece u razdoblju od 1930. do 1990. godine. Vođe tih institucija trenutno su u pregovorima s vladom o visini odštete koja bi trebala biti plaćena 14.000 žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara