Istra za gurmane postaje nova Toskana
S PRAVIM bogatstvom morske hrane iz Jadranskog mora te bijelim tartufima iz svojih šuma hrvatska Istra počinje privlačiti gurmane umorne od preskupih i pretrpanih restorana u talijanskoj Toskani i francuskoj Provansi, piše u nedjelju američki list The New York Times.
List navodi Lidiu Bastianich, kuharicu i autoricu knjige "La Cucina di Lidia", koja je odrasla u blizini Pule, a sada živi i radi u New Yorku.
"U Istri ćete naći predivne izvorne okuse iz zemlje. To je ljepota ove regije. Tu se još uvijek može obilaziti okolo i kušati majstorske proizvode skoro izravno s obiteljskog stola", kaže ona.
Lidia Bastianich i njezina kćerka Tanya, koja se bavi proučavanjem povijesti umjetnosti, turistima nude putovanja Istrom, ali preporučuju i tzv. ukusna putovanja, luksuzna putovanja na kojima turisti uz razgledavanje prirodnih ljepota i arhitekture Istre, mogu uživati i u domaćim delicijama s istarskih stolova.
Istra je cjelogodišnja turistička destinacija, piše Times. Ipak, kaže list, ljubitelji tartufa mogli bi joj biti skloni više u jesen kada se obilne porcije bijelih tartufa ribaju na jela rađe nego samo oskudno nagrebu.
Napis u turističkom podlisku Timesa samo je jedan od pokazatelja sve većeg turističkog interesa Amerikanaca za Hrvatsku koji sve više otkrivaju njezinu prelijepu jadransku obalu, povijesna mjesta i mogućnosti za relativno jeftini odmor.
Američka udruga turoperatera (USTOA) objavila je krajem prošle godine da će Hrvatska u 2006. biti najpoželjnije novo turističko odredište Amerikanaca.
Index.hr/Hina
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati