Istraživanje: Slovenci najzaposleniji, Nijemci najljeniji, Francuzi se najbolje zabavljaju

SLOVENCI su najzaposleniji narod u Europi, a Nijemci i Norvežani su među najljenijima, sudeći prema rezultatima istraživanja o "korištenju vremena" što ih je u deset europskih zemalja provela agencija EU-a za statistiku Eurostat.

Rezultati se temelje na podacima prikupljenim među zaposlenim ženama i muškarcima u razdoblju između 1998. i 2002. u deset europskih zemalja: Belgiji, Njemačkoj, Estoniji, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Norveškoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šveđani spavaju najmanje - 7 sati i 52 minute, a Francuskinje najviše - 8 sati i 38 minuta. Franuckinje su možda iscrpljene nakon napornog radnog dana i kućnih poslova, s obzirom da je istraživanje pokazalo kako one dnevno provedu 90 posto više vremena u kućanskim poslovima od svojih muških sunarodnjaka.

Kada je riječ o "korisnom" radnome vremenu, najzaposleniji su Slovenci - žene dnevno rade 8 sati i 47 minuta, a muškarci 7 sati i 44 minute. Odmah iza Slovenki su Mađarice, Estonke i Francuskinje, a nakon Slovenaca sa samo nekoliko minuta zaostatka su Šveđani, Britanci i Francuzi.

Najmanje vremena na poslu provedu Nijemci i Njemice - oko 7 sati dnevno. Norvežani imaju najviše slobodnog vremena - oko pet i pol sati, no to ne znači da se i najbolje zabavljaju. Tu su, barem prema istraživanju, na prvome mjestu Francuzi koji oko tri sata dnevno posvećuju sebi samima, što se odnosi na ručkove, večere, vrijeme provedeno u kafićima, ali i na seksualne aktivnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara