Italija traži zajedničku imigracijsku politiku EU

POTAKNUT valovima imigranata koji riskiraju živote da bi se domogli obala bogate zapadne Europe, talijanski ministar unutarnjih poslova pozvao je u četvrtak Europsku uniju da problem riješi zajedničkom imigracijskom politikom.

"Ne možemo dopustiti da socijalna marginalizacija imigranata i fundamentalističko propovijedanje očajnike otjeraju na put terorizma", rekao je ministar Giuseppe Pisanu.

On se obratio svojim europskim kolegama na konferenciji o međuvjerskom dijalogu kojoj su nazočili i kršćanski, židovski i muslimanski čelnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je naglasio kako vjeruje da je Europi potrebna zajednička imigracijska politika, koja bi se, prema njegovim riječima, trebala temeljiti na pružanju pomoći zemljama u razvoju i integraciji legalnih imigranata te borbi protiv ilegalne imigracije.

Pisanu je upozorio da terorističke skupine vode unosne mreže krijumčarenja ljudima kako bi financirale svoje akcije.

Ovoga su mjeseca u tri zasebna izgreda u blizini talijanske obale poginuli deseci imigranata. Samo u posljednja dva dana na jugu Italije iskrcalo ih se oko 500.

Europski čelnici dogovorili su u lipnju da će izdvojiti više novca za zaštitu svojih vanjskih granica, no Italija traži još veću suradnju kroz osivanje zajedničke europske agencije za granice i zajednički sustav kvota za legalno useljavanje u EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara