Italija zbog suše ostaje bez zaliha vode

ZBOG velikih suša, rezerve vode u Italiji ima za još samo 15 dana, obznanio je u ponedjeljak šef Civilne zaštite Guido Bertolaso.

Ako u narednih par tjedana ne padne kiša, morat će se donositi drastične odluke, kazao je Bertolaso.

Za utorak je zakazan sastanak stručnjaka na kojem bi se utvrdila situacija i predložile određene mjere za suzbijanje učinka suše.

"Autonomija je zajamčenja do konca mjeseca i tek ako do tada neće pasti kiše bit će potrebno uvesti posebne mjere", rekao je Bertolaso.

Za ponedjeljak je izbjegnuto iskopčavanje struje, ali za utorak tek treba donijeti odluku o tome.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od ključnih termoelektrana na rijeci Po, Porto Tolle, koja osigurava 5 posto nacionalne potrebe za električnom energijom, mogla bi zaustaviti svoje turbine jer nema dovoljno vode za njihovo hlađenje. To bi značilo redukciju struje na sjeveroistoku Italije. Zbog toga se razmatra mogućnost prebacivanja vode iz jezera Garde do elektrane.

Razina rijeke Po je gotovo 8 metara ispod normalnog vodostaja, pa je danas iz korita te najveće talijanske rijeke oko čijeg sliva se nalazi 40 posto talijanske industrije, izvirila golema neeksplodirana bomba iz Drugog svjetskog rata. Zbog stalnog svakodnevnog pada vodostaja rijeka poljodjelstvo nema dovoljno vode za navodnjavanja, a s rijekom Po se događa i zanimljiv fenomen. Pošto je razina rijeke pala ispod morske razina, u rijeku sada ulazi slana voda. More ulazi u rijeku, pa se slana voda ne može koristiti za navodnjavanja.

Narednih dana će se morati donijeti odluka ili o prekidu navodnjavanja obradivih površina, a poljodjelstvo je već izgubilo 5 milijardi eura sa sušama, kako je objavila nacionalna udruga poljodjelnika, ili o prekidu rada elektrana.

Ministarstvo poljodjelstva je danas obznanilo kako prije struje dolazi poljodjelstvo. Postoji zakon koji utvrđuje kako poslije upotrebe vode za piće za čovjeka, po prioritetu je zatim voda rezervirana za poljodjelstvo, pa prema tome ne može biti upotrebljena za proizvodnju struje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara