54.196.47.145 US
 

Iz tiska izišla knjiga J. Raguža "Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu"

Piše:
subota, 6.3.2004. 08:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Knjiga "Hrvatsko Poneretvlje u Domovinskom ratu" povjesničara Jakše Raguža izišla je iz tiska u nakladi metkovskog ogranka Matice hrvatske i Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

Na temelju analize izvornih dokumenata, neobjavljene građe, periodike, knjiga i autentičnih intervjua sa sudionicima, autor na više od 500 stranica prikazuje početak Domovinskog rata u hrvatskom Poneretavlju, njegov razvoj, oslobođenje i normalizaciju života na širem području grada Metkovića.

Pučanstvo hrvatskog Poneretavlja dalo je golem prinos obrani Hrvatske jer je spriječilo okupaciju delte Neretve i prodor agresora prema Splitu, stabiliziralo dubrovačku bojišnicu i dalo logistiku za deblokadu Dubrovnika te je pomoglo u obrani hrvatskog pučanstva susjedne Hercegovine, zaključne su autorove rečenice.

Raguž, angažiran u projektu "Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske" Hrvatskog instituta za povijest, napominje da je donji tok Neretve imao zasebnu ratnu sudbinu, različitu od ostatka Hrvatske, "osobito pod utjecajem zbivanja iz istočne Hercegovine, najturbulentnijeg dijela susjedne BiH".

Po priznanju autora, rad je zahtijevao znatno širi pristup, te je morao "napisati i prvi dio Domovinskog rata Hrvata istočne Hercegovine".

Najvrjedniji dio arhivske građe potječe iz Vojnog suda VI. operativne zone Split bivše JNA.

No napominje da će otvaranje arhiva državnih ustanova dati točniju i objektivnu sliku Domovinskog rata.

Recenzent dr. Mirko Valentić ocijenio je da će u kontekstu historiografije Domovinskog rata taj rad nesumnjivo pridonijeti boljem razumijevanju ciljeva i opasnih namjera velikosrpske agresije na Hrvatsku, a njegova posebna vrijednost je u novim istraživačkim spoznajama o ulozi 116. brigade Hrvatske vojske u sprječavanju prodora srpsko-crnogorskog agresora u hrvatsko Poneretavlje i dalje prema Splitu.

Promatrajući to područje kao sastavni dio južnog bojišta, autor je zaključio da se upravo u obrani Neretvanske doline odlučivalo o sudbini južne Hrvatske, zaključuje Valentić.

Recenzent dr. Trpimir Macan naglašava pionirsko djelovanje Raguževe monografije u više aspekata Domovinskog rata, te je ocjenjuje kao prinos poznavanju Domovinskog rata, koji se znanstveno tek počinje proučavati.

(Hina) xiluc yln

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije