IZAŠLA KNJIGA BIVŠEG DUŽNOSNIKA CRVENIH KMERA

Bivši premijer Crvenih Kmera Khieu Samphan u svojoj knjizi, koja je u petak objavljena u Kambodži, opisao se kao zabrinutog nacionalista koji nije imao veze s masovnim pokoljima kmerskog režima.

"Recentna povijest Kambodže i razvoj mojih stajališta", knjiga je u kojoj Samphan opsuje svoj politički život za rojalističke vlasti 60-ih godina prošlog stoljeća i poslije, u režimu Crvenih Kmera.

"Navodi da sam ja utemeljio genocid u Demokratskoj Kampučiji ili da prikrivam ubojstva tog režima vrlo su daleko od istine", piše u knjizi Samphan, koji se prisjeća i dana kad su Kmeri preuzeli vlast.

"Oko 9 sati ujutro 17. travnja 1975. dobili smo izvrsne vijesti da su prvi vojnici stigli u Pnom Pen, ali sam bio duboko šokiran kad sam čuo da Crveni Kmeri protjeruju ljude iz grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Između 1975. i 1979. stanovništvo je bilo protjerivano iz kambodžanskih gradova, a tijekom kmerske vlasti od mučenja, gladi, bolesti i iscrpljenosti umrlo je oko 1,7 milijun ljudi.

Samphan je provedbu genocida u vrijeme Crvenih Kmera prvi put priznao u prosincu prošle godine, ali je odbacio ikakvu osobnu krivnju.

Vođa Crvenih Kmera Pol Pot umro je 1998., ali mnogi visoki dužnosnici tog režima poput Samphana, brata br.2 Nuon Chea, te ministra vanjskih poslova Iengom Saryjem vode povučeni umirovljenički život.

(Hina) xdam yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara