54.144.14.134 US
 

izbore u hrvatskoj OESS će pratiti s manje promatrača nego do sada

Piše:
nedjelja, 19.10.2003. 10:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) predvidjela je znatno manji broj promatrača za nadgledanje predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u odnosu na ranije godine, a po prvi put promatrači te organizacije neće biti razmješteni na samim biračkim mjestima, doznaje se u OESSu.

Odluka da OESS-ovi promatrači neće nadgledati provedbu samog glasovanja, po riječima glasnogovornika Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Alessandra Fracassettija, "odražava određenu vjeru u postupak glasovanja", ali i povjerenje u praćenje izbora od strane domaćih organizacija, prvenstveno GONG-a.

No, Misija OESS-a izbornu će kampanju pomno pratiti iz svog ureda u Zagrebu i područnih ureda u drugim dijelovima Hrvatske, izjavio je Fracassetti za Hinu.

Iako će promatračka misija biti znatno manja od one koja je došla u Hrvatsku pred prošle parlamentarne izbore, 1999., opseg njezina rada bit će sličan kao i ranije, što znači da će ocjenjivati je li priprema i provedba izbora u skladu s međunarodnim obvezama i standardima demokratskih izbora, kaže Fracassetti.

Pojasnio je da će glavnu ulogu u promatranju izbora, najavljenih za 23. studenoga, kao i u ostalim zemljama, imati OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava - ODIHR.

Taj je ured, dodaje, kao vodeća agencija za praćenje izbora razvio jedinstvenu metodologiju rada čiji je cilj nadgledanje izbornog procesa u cijelosti. To uključuje kontrolu zakonskog okvira, rada izbornih povjerenstava, medija, kampanja političkih stranaka, te glasovanja i postupka prebrojavanja glasova na dan izbora.

Misiju ODIHR-a za praćenje izbora, koja će djelovati odvojeno i nezavisno od Misije OESS-a u Hrvatskoj, činit će šest stalnih članova, te 14 promatrača koji će biti razmješteni diljem Hrvatske, otprilike mjesec dana prije predviđenih parlamentarnih izbora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tim stalnih članova uključivat će voditelja misije, izbornog analitičara, pravnog stručnjaka, osobu za logistiku i stručnjaka za medije. Upravo je praćenje medija, naglašavaju u OESS-u, jedan od suštinskim elemenata ODIHR-ove metodologije praćenja izbora, kojim se mjeri količina i kakvoća pokrivenosti pojedinog kandidata ili političke stranke. Uz sve nacionalne elektroničke i tiskane medije, ta će organizacija pokušati pratiti i regionalna glasila.

U svrhu medijskog praćenja izborne kampanje OESS financira i projekt praćenja medija što radi Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava. Djelomični rezultati HHO-ova praćenja medija javnosti će biti predstavljeni dva puta tijekom izborne kampanje u intervalima od dva tjedna, dok se konačni rezultati, prema OESS-ovim tvrdnjama, mogu očekivati ubrzo nakon izbora.

U OESS-u naglašavaju da će s posebnim zanimanjem pratiti pripreme za glasovanje izvan Hrvatske, uključujući i glasovanje izbjeglica.

U svom će radu promatračka misija surađivati sa svim ustanovama koje se bave izborima, prvenstveno s Ministarstvom vanjskih poslova, na čiji će poziv i doći u Hrvatsku, te s Ministarstvom pravosuđa, vladinim Uredom za nacionalne manjine, izbornim tijelima, strankama, medijima i udrugama civilnog društva.

Prva zapažanja o regularnosti izbora promatračka misija iznijet će, kako najavljuju, dan nakon izbora, dok će konačno izvješće objaviti četiri do šest tjedana kasnije.

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora predsjednica Parlamentarne skupštine OESS-a Helle Degn izjavila je da su izbori održani u skladu s hrvatskim zakonima i provedeni na miran i uredan način, te da je Hrvatska ostvarila znatan napredak prema ispunjenju obveza koje ima kao članica OESS-a i Vijeća Europe.

(Hina) am sšh

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije