IZLOŽBA O BOTTICELLIJU OTVORENA U PARIZU

Predsjednik francuskog Senata Christian Poncelet otvorio je u ponedjeljak u Luksemburškom muzeju u Parizu izložbu pod nazivom "Botticelli, od Lorenza Veličanstvenog do Savonarole, u nazočnosti predsjednika Talijanske Republike Carla Azeglia Ciampija i njegove supruge. L

Izložba koja će za javnost biti otvorena od 1. listopada od 22. veljače, okuplja osamdesetak djela tog firentinskog slikara, crtača i gravera iz XV. stoljeća, među kojima je dvadesetak remek-djela koja se čuvaju u Louvreu, Edinburghu, Granadi i SAD-u, koja su prvi put sabrana na jednom mjestu.

Riječ je o "svjetskoj premijeri", istaknuo je Poncelet, uz kojeg su, osim talijanskog predsjedničkog para, bili ministar kulture Jean-Jacques Aillagon i gradonačelnik Firence Leonardo Domenici. Među uzvanicima su primijećeni filmski redatelj Claude Lelouche i glumica Claudia Cardinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova je Botticellijeva izložba nastavak kulturne politike koju je Poncelet namijenio Luksemburškom muzeju čiji program od travnja 2000. utvrđuje Senat, gornji dom francuske Narodne skupštine.

U spomen Katarine Medici koja ga je dala sagraditi, Luksemburški muzej treba biti "neka vrsta talijanskog i firentinskog veleposlanstva u Parizu".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara