54.162.173.119 US
 

Izložba "Split - centar jadranske hidrografije i pomorske kartografije"

Piše:
utorak, 22.4.2003. 10:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrvatski hidrografski institut priredit će 24. travnja, pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika, u zagrebačkoj Gliptoteci izložbu "Split Centar jadranske hidrografije i pomorske kartografije", kojom se obilježavaju značajne obljetnice istraživanja mora i podmorja. L

Izložba prezentira 140 godina hidrografskih istraživanja na Jadranu kroz arhivsku građu pomorskih navigacijskih karata upozoravajući na tradiciju hidrografije na Jadranu koja potječe od 1806., o čemu se vrlo malo zna u javnosti.

Prve znanstveno utemeljene pomorske navigacijske karte s izmjerenim dubinama izradio je početkom 19. stoljeća C. F. Beautemps Beaupre za potrebe Napoleonovih osvajanja. Nakon toga naša su područja sustavno topografski i hidrografski izmjerena i na temelju toga u 19. i 20. stoljeću izdano je nekoliko serija pomorskih navigacijskih karata.

Prvu kampanju sustavne izmjere dubina Jadrana poduzeli su Talijani, Austrijanci i Englezi dvadesetih godina 19. stoljeća. To je rezultiralo izradom atlasa pomorskih karata "Carta di Cabottaggio del mare Adriatico" (1822.-1824.) i peljarom G. Mariania (1830.).

Druga kampanja poduzeta je sredinom istoga stoljeća i rezultira serijom obalnih pomorskih karata (1869.) i peljarom "Segelhandbuch der Adria" (1906.).

Prvi peljar na hrvatskom jeziku objavljen je 1952. Godine 1999. Hrvatski je hidrografski institut publicirao novi peljar, a 2002. izdao je novi pomorski plan Splita.

Hrvatski hidrografski institut nasljednik je gotovo stoljeće i pol duge tradicije hidrografske djelatnosti - hidrografije, nautike, kartografije, oceanografije i kartografske reprodukcije - na istočnom dijelu Jadrana, a povijest hidrografske aktivnosti, koja je vezana uz poboljšanje sigurnosti plovidbe i istraživanje mora i podmorja, neraskidivo je povezana s gradom Splitom, u kojem je još između dvaju svjetskih ratova bio smješten centar hidrografske djelatnosti.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije