Izložba rijetkih Rubensovih radova otvorena u Londonu

VELIKA izložba rijetkih radova flamanskog umjetnika iz 17. stoljeća Pietera Paula Rubensa (1577.1640.) otvorena je proteklog vikenda u Londonu.

Izložba u Somerset Houseu uključuje skice, crteže i slike koje se nisu mogle vidjeti od umjetnikove smrti 1640. Skice se smatraju najboljim radovima ovog flamanskog majstora, a koristile su se i kao modeli za njegove učenike, javlja BBC.

Rubensovi suvremenici smatrali su ga najvećim europskim živućim slikarom i njegov je uspjeh doveo do prodaje većine skica nakon njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložba pod naslovom "Pieter Paul Rubens: A Touch of Brilliance" postavljena je zahvaljujući suradnji galerije Courtauld, koja je smještena u Somerset Houseu, i Ermitaža u Sankt Peterburgu, koji je vlasnik većine izložaka.

Posjetitelji će moći vidjeti pripremne slike za remek-djela poput Rubensovih slika na stropu Banqueting Housea u londonskom Whitehallu.

Izložene će biti i skice prema kojima je Rubens oslikao isusovačku crkvu u belgijskom Antwerpenu, izgorjelu 1718. Tu je i pet pripremnih radova za ciklus slika o obitelji Medici koje se danas nalaze u pariškom muzeju Louvre, a izložena su i remek-djela poput platna "Preobraženje svetog Petra", "Silazak s Križa" i "Uznesenje Djevice".

Izložba ostaje otvorena do 8. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara