Izložbom u Zagrebu predstavljen arhitektonski opus Penezića i Rogine

U sklopu eksperimentalnoistraživačkog programa "Pilot 04" kustosa Tihomira Milovca večeras je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena izložba arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine pod nazivom "Idi pa vidi". L

Arhitektonski dvojac poznat u našoj i međunarodnoj javnosti zajednički radi na istim projektima već 25 godina.

Uz večerašnju izložbu, prikazanu s DVD-a, predstavljen je i tzv. Book-Box, koji se sastoji od tri publikacije - Tokio Works (1999.), NonCompletion (2001.) i Reality Check (2003.).

Prva od tih publikacija nudi prikaz nagrađenih radova Penezića i Rogine na japanskim natječajima. Druga, putem razgovora sa sociologom kulture i teoretičarem Žarkom Pajićem, prikazuje nerealizirane projekte za građevine i sklopove nastale tijekom 90-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U trećoj, koja je predstavljena večeras na izložbi, ugledni britanski teoretičar Nigel Whiteley, koji prati rad Penezića i Rogine zadnjih 15-ak godina, sagledava realizirani opus autora. Ono što ga je, kako je večeras istaknuo, fasciniralo u Penezićevu i Rogininu radu jest da su pronašli način koegzistencije i napretka u arhitekturi.

Vinko Penezić i Krešimir Rogina kontinuirano rade zajedno od 1979. godine. Šest puta su nagrađeni na natječajima u Japanu, prvi put 1984. godine, zatim 1990., 1995., 1996., 1999. i 2002. Njihov prvi nagrađeni rad u Zagrebu bilo je plivalište "Mladost" na Savi, izradili su projekte za mnoge stambene i sakralne objekte, obiteljske kuće, poslovne zgrade, interijere, te su se pokazali kao vrsni scenografi. Hrvatsku su predstavljali na Venecijanskom biennalu 2000. godine, na biennalu dizajna u Francuskoj 2002., a njihov najnoviji koncept arhitekture u digitalno doba premijerno je predstavljen krajem prošle godine u Zagrebu.

Nigel Whiteley, teoretičar ahitekture, dizajna i medija, profesor je vizualnih umjetnosti na Sveučilištu u Lancansteru u Engleskoj. Njegovo je najpoznatije djelo knjiga Pop Design, 1987., prva znanstvena studija o pop eri. Vodio je i arhitektonsku radionicu u Grožnjanu, te održao niz predavanja u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru, Splitu i Dubrovniku. Na hrvatskom su mu objavljeni eseji "Oblikovanje za društvo" 1999. u biblioteci "Psefizma" u Zagrebu.

(Hina) xatod yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara