54.81.116.187 US
 

Izmjenama zakona stekli se uvjeti za bržu privatizaciju poljoprivredne zemlje

Piše:
petak, 1.4.2005. 16:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor danas je izmijenio Zakon o poljoprivrednom zemljištu i time stvorio uvjete za bržu privatizaciju, odnosno prodaju, zakup i koncesiju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Dva mjeseca po stupanju na snagu izmijenjenog zakona, općine i gradovi morat će donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, u suprotnom to će učiniti županije.

Isto će se postupiti i ako općine i gradovi dva mjeseca od dobivanja suglasnosti za program ne raspišu natječaje za zakup i prodaju.

Od 540 općina i gradova njih 340 dostavilo je Ministarstvu poljoprivrede programe raspolaganja zemljištem, 136 ih to nije učinilo, a 64 općine i grada dostavile su dokaz da nemaju državne poljoprivredne zemlje.

Kroz prihvaćene izmjene, općinska i gradska vijeća dobila su mogućnost ograničiti maksimalnu površinu zakupa, a državno zemljište iznimno će se moći prodati izravnom pogodbom kada je to u interesu države, te ako se za kupnju javi škola, fakultet i sl.

Uvedena je koncesija za ribnjačarstvo na rok od 20 do 40 godina.

Sabor je izmjenio Zakon o morskom ribarstvu i tako uz lov i trgovanje, uveo i zabranu posjedovanja prstaca, te osjetno oštrije novčane kazne za prekršitelje.

Mali, športski i rekreacijski ribolovci dnevno će moći loviti do pet kilograma ribe, a za dosljedno provođenje zakona brinut će se i ribarska inspekcija pri resornom Ministarstvu.

Sabor je zakonom potvrdio Sporazum o pograničnom prometu i suradnji s BiH, kojim se određuje pogranično područje te 23 stalna i dva sezonska prijelaza za pogranični promet.

Stanovništvu koje živi u pograničnom području, a ima i obrađuje zemlju u susjednoj državi, omogućava se dobivanje poljoprivrednog uloška koji će im jamčiti da lakše preko granice prenesu vlastite proizvode, strojeve i slično.

Donošenjem još nekoliko zakona, Sabor je potvrdio različite međunarodne akte, a izmijenio je i Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Donio je Deklaraciju o pravima osoba s invaliditetom, te obvezao Vladu da ga jednom godišnje izvjesti o provedbi mjera utvrđenih nacionalnom strategijom za osobe s invaliditetom.Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije