IZRAEL NAČELNO DONIO ODLUKU DA SE ARAFAT PROTJERA

Uži kabinet izraelske vlade, zadužen za pitanja sigurnosti, načelno se u četvrtak složio da je palestinskog predsjednika Jasera Arafata potrebno protjerati s palestinskih područja, ali nije donijeta odluka kada će to biti učinjeno, saznaje se iz izvora bliskih izraelskoj vladi.

Jedan je izvor objavio da je vlada odlučila zatražiti da vojska pripremi plan Arafatovog protjerivanja iz regije, ali se, zbog američkog protivljenja, odustalo od hitnog izvršenja te namjere. Izraelci tvrde da je Arafat "prepreka miru koju treba ukloniti".

Vijest je već doprla i do Palestinaca čiji su visoki dužnosnici osudili takvu odluku, tvrdeći da bi to destabiliziralo Bliski istok. "Nauditi Arafatu ili ga protjerati značilo bi destabilizirati regiju, a za izraelski bi narod taj potez značio katastrofu", izjavio je jedan od visokih palestinskih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na palestinskim područjima već su održani i prvi prosvjedi u znak potpore Arafatu. U Gazi je nekoliko stotina okupljenih uzvikivalo: "Naš vođa je Abu Amar", što je Arafatovo ratno ime. Izraelskom premijeru Arielu Sharonu su poručili da će završiti u paklu.

Amerikanci se također protive protjerivanju Arafata, ali zbog drugih razloga. Washington misli da bi mu to samo povećalo publicitet.

Glasnogovornica visokog povjerenika EU za vanjsku politiku i sigurnost Cristina Gallach izrazila je "duboku zabrinutost" prvim vijestima o izraelskim namjerama prema Arafatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara