Izrael nastavlja izgradnju naselja na okupiranim teritorijima

IZRAEL će graditi 22 nove stambene zgrade u židovskom naselju Neve Dekalim u južnom dijelu okupiranog pojasa Gaze, unatoč tome što je prihvatio mirovni plan u kojemu se predviđa zamrzavanje naseljavanja okupiranih teritorija.

Izraelski je radio javio da je Izraelska uprava za zemlju, koja je pod izravnim nadzorom ureda premijera Ariela Sharona, objavila u četvrtak natječaj za izgradnju stambenih zgrada.

Uprava je priopćila kako je dobila sve potrebne dozvole, uključujući dozvolu ministra obrane Shaula Mofaza. Sharonov je ured pak ocijenio kako taj projekt ne krši bilo kakav sporazum, jer će nove zgrade biti unutar postojećeg naselja.

Međutim, mirovni plan, kojeg podržava SAD, predviđa izraelsko zamrzavanje "svih aktivnosti naseljavanja", uključujući tzv. prirodno rasta naselja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharon je ipak obavijestio nasljenike da mogu "tiho" nastaviti s izgradnjom unutar naselja, ističući kako se mladi naseljenici trebaju vjenčavati i graditi domove.

Palestinci su odmah osudili izraelski korak, a palestinski dužnosnik Nabil Abu Rdeneh ocijenio je kako Izraelci "nisu razumjeli poruku koju je američki predsjednik Bush pokušao poslati objema stranama ili su tu poruku shvatili kao zeleno svjetlo za kršenje mirovnog plana".

Palestinci smatraju izraelsko naseljavanje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, na zemlji koja bi trebala biti dijelom buduće palestinske države, kao bitnu prepreku na putu za mir.

Procjenjuje se da na Zapadnoj obali ima 220.000 židovskih naseljenika, te oko 8.000 u pojasu Gaze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara