Izraelski premijer Olmert pod istragom zbog malverzacija oko privatizacije banke

Izraelski premijer Olmert pod istragom zbog malverzacija oko privatizacije banke

IZRAELSKO Ministarstvo pravosuđa objavilo je da će premijer Ehud Olmert biti pod istragom policije zbog malverzacija prilikom privatizacije banke Leumi, a ako se ustanovi da je kriv, morat će odstupiti s vlasti.

Olmert je bio ministar financija 2005. godine, a osumnjičeni je da je tada pogodovao svojim poslovnim partnerima da kupe većinski paket dionica banke Leumi, jedne od najvećih financijski institucija u Izraelu.

Glavni državni odvjetnik Meni Mazuz povukao se sa slučaja zbog mogućeg sukoba interesa. Njegova je sestra na visokoj poziciji u Ministarstvu financija i sudjelovala je u procesu privatizacije te banke.

Olmert je tijekom karijere puno puta bio prozivan zbog korupcije, no još ni jednom nije odgovarao na sudu, a osumnjičen je i za prijevare u prodaji nekretnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerov glasnogovornik Miri Eisin odbio je komentirati pokretanje istrage, a Olmert je porekao sve optužbe.

Nekoliko izraelskih visokih dužnosnika također su pod istragom zbog različitih kaznenih djela. 

Predsjednik Moshe Katsav optužen za silovanje i još nekoliko ozbiljnih prijestupa, bivšem ministru pravosuđa sudi se jer je nasilno poljubio vojnikinju, a ministar financija Avraham Hirchson mogao bi završiti u zatvoru zbog pronevjere novca.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara