Izvješće State Departmenta o ljudskim pravima: kritika Kini i Rusiji

AMERIČKI State Department u svom je godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu 2003. godine, objavljenom u srijedu po američkom vremenu, uputio kritiku Kini zbog kršenja ljudskih prava i ruskoj vladi zbog manipulacije izborima u Čečeniji.

Kina i Rusija nalaze se među 196 zemalja svijeta na koje se odnosi izvješće, koje pokriva brojna pitanja poput demokracije i slobode govora i vjera.

Kina tijekom 2003. godine nije postigla napredak u pogledu zaštite ljudskih prava, a Peking je "rat protiv terorizma" koristio kako bi se obračunao s muslimanina na zapadu Kine.

"Prošlu smo godinu započeli s nadom da će Kina nastaviti s napretkom bez presedana zabilježenim 2002. godine. Ipak, tijekom godine, zabilježili smo pogoršanje u pitanjima poštivanja ljudskih prava", kaže se u izvješću State Departmenta.

U izvješću se navodi da Kina nastavlja s uhićenjima demokratskih aktivista i progonima pripadnika Falungonga.

U izvješću se iznosi i zabrinutost zbog utjecaja ruskih vlasti na privatne medije te zbog manipulacije parlamentarnim izborima u Čečeniji.

U izvješću se navodi da je u velikom broju zemlja, poput Kube, Mianmara i Irana, zabilježeno pogoršanje stanja ljudskih prava, dok je u nekim arapskim i afričkim zemljama zabilježen ohrabrujući napredak.

Loše stanje ljudskih prava u Iranu još se više pogoršalo tijekom 2003. godine, a demokratski pokreti pokušavaju se spriječiti nasiljem, zastrašivanjem i uhićenjima demokratskih aktivista, kaže se u izvješću.

U izvješću se govori i o Iraku, te ističe da je svrgavanje Sadama Huseina omogućilo otkrivanje "nezamislive" širine zločina počinjenih tijekom njegova režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanje ljudskih prava popravilo se u Afganistanu ali "ozbiljni" problemi id alje postaju

Od azijskih zemlja najoštriju kritiku dobile su Sjeverna Koreja - "jedan od najnehumanijih režima na svijetu" - i Mianmar "gdje se stanje ljudskih prava tijekom prošle godine pogoršalo".

Na Bliskom istoku, stoji u izvješću, ljudska prava krše se u brojnim zemljama regije, poput Sirije, Egipta i Saudijske Arabije.

Izrael također nije pošteđen kritike, a Washington izražava žaljenje "zbog pretjerane uporabe sile" na okupiranim područjima. U izjvešću se izražava žaljenje zbog toga što pripadnici sigurnosnih službi palestinske samouprave sudjeluju u anti-izraelskim atentatima.

U izvješću se bilježi i napredak u pogledu zaštite ljudskih prava u Kataru, Omanu, Jemenu, Jordanu i Maroku.

"Promjene se nastavljaju u velikom dijelu Bliskog istoka", stoji u izvješću.

Na Kubi se situacija "dramatično pogoršala" s valom uhićenja i osudama disidenata, a loše je stanje u pogledu zaštite ljudskih prava i na Haitiju.

Što se tiče Afrike, Washington je posebnu kritiku uputio Zimbabveu, a režim predsjednika Roberta Mugabea optužen je da "vodi kampanju nasilja, represije i zastrašivanja". Stanje ljudskih prava, navodi se u izvješću, loše je i u Obali Bjelokosti.

U izvješću se navode i "pozitivni znakovi" u Keniji, Ruandi, Burundiju, Madagaskaru i Liberiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara