54.167.29.208 US
 

J. Kontić: Brojna su otvorena pitanja o Sunčanom Hvaru

Piše:
srijeda, 9.4.2003. 12:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

O SUNČANOM HVARU zna se puno, ali postoje i brojna otvorena pitanja koja traže odgovor, ustvrdio je Joško Kontić (Klub HSLS-a) u današnjoj saborskoj raspravi o postupku privatizacije hvarske hotelske kuće.

Među otvorenim pitanjima Kontić navodi - tko je izvršio procjenu vrijednosti Sunčanog Hvara i po kojoj metodologiji, tko je odlučio da se tvrtka prodaje kao cjelina, zašto se nešto što vrijedi 200 milijuna kuna prodaje za 70 milijuna, je li priča s britanskim Six Continentsom bila samo krinka za ranije dogovorenu prodaju slovenskim Termama. Ističe kako odgovoriti treba i na dvojbu je li Sunčani Hvar doveden u nepovoljan položaj time što su drugim hotelima iz iste županije otpisivani dugovi i subvencionirane kamate, je li to imalo veze s umanjivanjem vrijednosti hvarske kuće.

Da ima razloga za sumnje u sve to, Kontić uporište nalazi i u podatku da je još u jesen 2000. Privredna banka Zagreb predlagala da se Sunčani Hvar izravnom pogodbom proda Termama Čatež.

Predstavnik HSLS-ova Kluba upozorio je da su i u vladajućoj koaliciji postojali različiti stavovi o privatizaciji te tvrtke.

Potpredsjednik Vlade i ministrica turizma tvrdili su da se radi o najboljoj privatizaciji, ako je tako onda se postavlja pitanje odgovornosti Vlade koja je poništila odluku o prodaji Termama Čatež, ako pak, oni nisu u pravu, ako je u privatizaciji bilo nekorektnosti i prljavština, onda treba razmotriti odgovornost ljudi koji stoje iza toga, rekao je Kontić.

Konkretizirao je kako se radi o ministrici Župan-Rusković, potpredsjedniku Liniću, članovima Upravnog odbora HFP-a koji su jednoglasno donijeli odluku o prodaji Sunčanog Hvara Termama.

Posebno, kaže, treba razmotriti izjave koje je, dan iza Vladine odluke o poništenju prodaje, dao ministar Radimir Čačić, član povjerenstva koje je ispitivalo okolnosti prodaje Sunčanog Hvara.

Čačić je, kaže Kontić, kritizirao Vladinu odluku, priznao da postoje činjenice koje upućuju na nepravilnosti, propuste i nejasnoće, ali i istaknuo da usprkos tome Vlada nije smjela povući odluku o prodaji bez obzira je li posao napravljen zlonamjerno i kriminalno.

Nitko se od te izjave nije ogradio, primijetio je Kontić, pitajući je li riječ o filozofiji samo jednog čovjeka, stranke ili Vlade.

Kontić drži da raspravu o sudbini Sunčanog Hvara treba iskoristiti da se upozori na probleme koji se javljaju u gospodarenju pomorskim dobrom, zemljištima uz hotele.

Ustvrdio je i da se privatizacija nakon promjene vlasti odvija po istom obrascu kakav je vrijedio i prije toga, a taj je obrazac, tvrdi, bio poznat kao okvir za pljačku.

Sabor je glasovanjem odlučio da status predlagatelja rasprave ima Klub HSLS-a, a ne Vlada.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije