J. Koreja pokušat će uvjeriti sjevernu da riješi nuklearnu krizu

JUŽNOKOREJSKO izaslanstvo počelo je u utorak trodnevne ministarske pregovore u Sjevernoj Koreji, a seulski je izaslanik kazao kako južnokorejska unutrašnjopolitička situacija neće utjecati na napore da se Sjeverna Koreja uvjeri u potrebu odustajanja od razvoja nuklearnog oružja.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Jeong Se-hyun prije odlaska iz Seula izjavio je kako se nada da će razgovori s Pyongyangom biti "korisni" te da će pridonijeti rješenju razmirica oko nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje te da će uspjeti ukloniti zabrinutost u pogledu sigurnosti na Korejskom poluotoku.

"Mnogi su predstavnici međunarodne zajednice reagirali, a naš narod jako je zabrinut zbog izjave sjevernokorejskih dužnosnika o tomu da nastavljaju s obradom obogaćenog plutonija", rekao je ministar. Unutrašnjopolitička previranja što ih je pokrenula iznenadna odluka južnokorejskog predsjednika Roh Moo-hyuna da organizira referendum o obnavljanju njegova mandata te se povuče ako izgubi, "nije utjecala na sadašnje odnose između sjevera i juga", rekao je novinarima Jeong.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Qiyue u utorak je izrazila zadovoljstvo zbog američkog plana o multilateralnom sporazumu o sigurnosti sa Sjevernom Korejom, čija je svrha zadovoljiti kineski zahtjev za sporazumom o nenapadanju.

"Kina je zadovoljna pozitivnim stajalištem SAD-a", kazala je Zhang. "Nadamo se da će sve strane dokazati kako su im nastojanja iskrena, da će rasprave biti nastavljene te da će doprinijeti mirnom rješenju nuklearnog pitanja", kazala je ministrica. To je prva službena kineska reakcija na američki prijedlog.

23
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara